Tel.: (+34) 93 412 76 00

Fer de la solidaritat cultura

El drama dels refugiats ha mostrat la cara més positiva d’una ciutadania que veu com d’una manera desesperada estan trucant a casa nostra unes persones que fugen de la por i del terror. A la FAVB ens enorgulleix la resposta espontània de molts veïns i veïnes dels nostres barris -i d’arreu d’Europa- que es mostren disposats a donar un cop de mà per aixoplugar aquesta gent. Sense aquesta mobilització solidària no s’entendria la presa de posició dels nostres governants, alguns entomant de seguida el tema, com l’Ajuntament de Barcelona, i d’altres amb un titubeig hipòcrita, incapaços de demostrar que estan a l’altura de les circumstàncies.

A voltes l’opinió pública es mou per reflexes emocionals provocats per notícies i imatges intolerables que ràpidament oblidem quan deixen d’estar a primera plana. Però molts d’aquests centenars de milers de refugiats entraran i es quedaran, tal com ha succeït sempre en els processos migratoris de la història. És per això que animem tota la gent que ha mostrat la seva voluntat d’ajudar perquè aquest no sigui un gest puntual i es puguin teixir en els nostres barris unes sòlides xarxes d’acolliment. El contacte que ha facilitat l’Ajuntament (ciutatrefugi@bcn.cat) va en aquesta direcció i ara cal concretar tota la resta.

Per assolir aquesta fita és necessària una ferma implicació i els recursos necessaris de les nostres administracions. Han de ser uns recursos suficients i a cara descoberta. Diem això perquè volem denunciar la doble moral dels estaments que en el seu dia van donar suport a la desestabilització de la zona amb la guerra d’Iraq, que després a Síria van recolzar l’oposició i ara, quan ens esquitxa directament, volen pactar amb Baixar Al-Assad. Mentrestant, l’Estat Islàmic avança amb el suport no declarat d’Aràbia Saudí, un país amb el qual la indústria militar de l’Estat espanyol fa un suculent negoci de venda d’armes.

Molts de nosaltres, en veure les imatges dels refugiats, ens hem adonat que són com nosaltres i hem recordat llavors el mig milió de catalans que van fugir cap a l’estranger perseguits per les tropes franquistes. Ens hem de preguntar si la reacció davant Aylan Kurdi, el nen mort a la platja, hagués estat la mateixa si aquest hagués estat negre.

Hi ha hagut més de 2.000 morts des de principis d’any per intentar travessar el Mare Mortum.

Hem d’obrir el mirall i veure també reflectida la nostra imatge en tota la gent nouvinguda que està aquí fugint d’altres guerres, bèl·liques o econòmiques, en un món globalitzat dissenyat per i des d’occident.

Aquest estiu ha sortit a la llum pública el tema, no gens nou ni local, dels “top manta”. La incidència en l’economia d’aquesta activitat és irrisòria i resulta preocupant que nostrats ben-pensadors la critiquin sota un tuf clarament racista i classista. Aquí trobem a faltar la mateixa sensibilitat demostrada amb els refugiats sirians: solidaritat, mediació, cooperació. La FAVB saluda de manera significativa la creació “d’Alencop”, una cooperativa de recollidors de ferralla. El que és inacceptable, i moralment condemnable, és la repressió de la Guàrdia Urbana, els CIES o les lleis d’estrangeria. Ens sumem des d’aquí a la nova petició de derogació de l’Ordenança del civisme, que castiga la venda ambulant i que sempre hem reclamat, des de la seva primera redacció.

Més enllà que alguns aconsegueixin estatus d’asil polític, tots són immigrants, tots busquen refugi, tots són persones, tots som veïns i veïnes dels nostres barris. Només qui veu que quan un immigrant s’ofega s’enfonsa tot el nostre món, entén que la cultura de la solidaritat és l’única taula de salvació que tenim.

Barcelona, 10 de setembre de 2015

Favb.cat