Tel.: (+34) 93 412 76 00

1972-2022: la Favb fa 50 anys

El veïnat i l’associacionisme han tingut un paper cabdal en la construcció de la ciutat al llarg del darrer mig segle. Barcelona seria una altra sense l’empenta del moviment veïnal, les seves lluites i les seves conquestes. Creada el 1972, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) segueix treballant, al costat de més de 100 entitats, per una ciutat habitable i inclusiva. L’any en què se celebra el 50è aniversari servirà per fer balanç, però sobretot per encarar els nous reptes i pensar entre tots i totes com ha de ser la ciutat del futur.

La Favb ha programat una sèrie d’activitats que es desenvoluparan els pròxims mesos arreu de la ciutat. Són iniciatives que posen al centre les persones que han protagonitzat aquest recorregut cinquantenari, però, lluny de limitar-se a fer un cop d’ull nostàlgic al passat, volen posar el focus en el futur, amb la voluntat de sumar per continuar lluitant per una ciutat digna. És una celebració oberta a altres generacions i moviments socials, en sintonia amb les bases fundacionals de la Federació. “Cooperació, participació i lluita” és l’eslògan del cinquantenari.

Previsió del programa del 50 aniversari

1. Diàlegs amb referents històrics del moviment veïnal

El novembre del 2021, va tenir lloc a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé el diàleg entre la històrica activista veïnal Custodia Moreno i el company Josep Ricou. Va ser l’avant-sala d’una sèrie de diàlegs amb gent significativa del moviment veïnal, organitzats en coordinació amb les entitats veïnals del territori i que ens serviran per enriquir l’intercanvi generacional: sempre que sigui possible, els conductors d’aquests diàlegs seran d’una generació més jove que l’homenatjat.

El 28 de juny de 2022, al Casal de Barri de Prosperitat, va tenir lloc el segon diàleg de la sèrie, entre Andrés Naya, activista històric de Nou Barris, i el periodista i historiador del moviment veïnal barceloní Marc Andreu. Tots dos, a més, van codirigir durant anys la revista Carrer.

2. Itineraris: “Barris fets a cops de reivindicació veïnal”

Barcelona està plena de places, zones verdes, parcs i equipaments guanyats a l’especulació gràcies a la lluita de veïns i veïnes anònimes. Aquests recorreguts visitaran alguns d’aquests espais. Un exercici de memòria històrica que ha de permetre posar en valor les reivindicacions i conquestes de cada barri, sobretot per a la gent jove o els qui s’hi han instal·lat amb posterioritat. La idea és fer-ne un a cada districte, sempre impulsat per les associacions veïnals de la zona.

Un altre propòsit dels itineraris és posar plaques commemoratives -en faristols ubicats al carrer o a les parets interiors dels equipaments, previ acord amb els seus equips de direcció- en record de les principals lluites veïnals.

També està previst crear una aplicació per a dispositius mòbils amb tots els itineraris realitzats, amb la possibilitat d’afegir-ne més en el futur. La idea és que siguin un recurs que es pugui utilitzar a les escoles, amb els infants i joves, o simplement per tornar a organitzar visites en grup en el futur.

Els itineraris, que seran oberts a tothom amb inscripció prèvia, volen ser accessibles a qualsevol persona, sense barreres físiques i funcionals. Per això s’està treballant per disposar d’un autobús que faci el recorregut, amb parades als llocs d’interès. Durant els trajectes, es convidarà els assistents a explicar en primera persona les seves vivències durant les lluites assenyalades en l’itinerari.

3. Debats sobre “El futur de Barcelona amb perspectiva veïnal”

El Centre Cívic La Sedeta (c. Sicília 321) va acollir els passats 27 i 28 de maig els debats sobre El futur de Barcelona amb perspectiva veïnal.

Com hem dit abans, la celebració del 50 aniversari de la Favb no vol ser una mirada nostàlgica cap al passat, sinó una oportunitat per discutir i valorar cap a on ha d’anar la ciutat. Les jornades de debat sobre El futur de Barcelona amb perspectiva veïnal volen fomentar el treball conjunt amb experts i joves activistes d’àmbits de lluita compartits amb el moviment veïnal: ecologisme, habitatge, model econòmic i productiu, turisme, cures, participació…

Divendres 27 es van fer dos debats: Reptes ecològics i de sostenibilitat i Habitatge i desigualtats a la ciutat. I dissabte al matí se’n van fer tres més: Model productiu, turismes i economia col·laborativa, Participació i acció veïnal, i Cures i situacions de vulnerabilitat.

4. Número especial de la revista ‘Carrer’ 50 aniversari

Carrer, la revista que publica des del 1991 la Favb, ha editat un número especial de 40 pàgines -vuit més que les 32 habituals- amb motiu dels 50 anys. Inclou un dossier sobre el naixement de la Federació, posant el focus en els actors de l’època: associacions de “cabezas de familia”, comissions de barri, bombillaires, primeres associacions veïnals, centres socials, parròquies… Els textos els firmen historiadors i periodistes experts en aquella època, i també activistes que ho van viure tot en primera persona: Marc Andreu, Jaume Fabre, Maria Favà, Juanjo Caballero, Andrés Naya, Carles Prieto…

La revista Carrer també mira cap al futur. Mitjà de comunicació veïnal per excel·lència, amb vocació crítica i independent, viu un moment de canvis per continuar donant veu al moviment veïnal i els barris. Amb aquest número especial ha estrenat un nou disseny que refresca i modernitza l’aspecte de la publicació.

5. Exposició sobre l’arxiu de la Favb a Ca l’Ardiaca

El 2021, la Favb va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona perquè l’Arxiu Històric de la Ciutat es fes càrrec de l’arxiu de la Favb i el posés a disposició de la ciutadania. Per fer visible la importància d’aquest llegat, es farà una exposició a Ca l’Ardiaca. El comissariat anirà a càrrec de Marc Andreu, historiador i periodista especialitzat en el moviment veïnal. Actualment s’està preparant una selecció de documents que permetin explicar els principals episodis de cinquanta anys de resistència i persistència de la Favb a la ciutat.

L’exposició anirà acompanyada de la publicació d’un catàleg que es distribuirà durant la mostra i s’enviarà també a les associacions veïnals de Barcelona.

L’Arxiu Històric de la Ciutat també està disposat a posar en marxa un programa de recollida de testimonis de la lluita veïnal en format audiovisual que podria anar en paral·lel a una altra iniciativa: la sistematització dels arxius de les associacions veïnals. Des del mes de gener, l’Escola Veïnal de la Favb està realitzant una enquesta entre les entitats veïnals per copsar la situació dels seus fons documentals. Els pròxims mesos es farà un buidatge per tenir una fotografia de la situació, per valorar la seva digitalització i millorar-ne la conservació.

6. Acte central al Saló de Cent

El dijous 7 de juliol va tenir lloc l’acte central del programa del 50 aniversari de la Favb, al Saló de Cent de l’Ajuntament. Un acte que volia ser coral i amb la participació de les associacions, i que va servir per presentar en societat el nou decàleg del moviment veïnal, aprovat en la darrera assemblea general de la Favb, celebrada aquest mes de maig. També va incloure la representació d’una escena de l’obra de teatre En Bangkok también hay ratas, de la companyia de teatre La Voz Ahogada i que aprofundeix en el paper de les veïnes en les lluites veïnals; la projecció de vídeos amb testimonis; i un brindis amb un petit refrigeri.

La Comissió preparatòria dels 50 anys de la Favb

Creada el 25 d’octubre del 2021, la Comissió preparatòria dels 50 anys de la Favb està formada per una vintena de persones, entre les quals hi ha expresidents i expresidentes de la Federació -Carles Prieto, Roser Argemí, Lluis Rabell i Jordi Bonet-; activistes històrics i professionals vinculats al moviment veïnal -Jordi Borja, Andrés Naya, Pep Martí, Mercè Tatjer i Horacio Capel-; la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, i altres membres de la junta actual, així com membres de diverses associacions veïnals.

Nou logo i imatge gràfica

L’històric dissenyador Josep Ramon Gómez (Villuendas + Gómez), autor del logo de la Favb, ha redefinit la marca per commemorar l’efemèride, incorporant el lema dels 50 anys. D’altra banda, el dissenyador Manuel Cuyàs s’ha encarregat de la imatge gràfica.

apar

Favb.cat