Barri Espai de Convivència radiografia el Raval

El projecte de la FAVB constata que el teixit veïnal continua tenint capacitat d’incidència i de crear vida de barri
La revista que us presentem avui és el resultat del projecte Barri Espai de Convivència (BEC) que l’equip tècnic de la FAVB ha desenvolupat al barri del Raval durant el període 2018-2020. En aquest treball s’ofereix una anàlisi completa del barri a través de les aportacions que han fet més de 1.200 persones entre entitats, escoles, comerciants i veïnat en general a través de tallers, entrevistes, qüestionaris i mapatges.
A partir de diversos processos participatius s'han analitzat els principals problemes del Raval: impacte del turisme, la gentrificació, la delinqüència, la insalubritat, la brutícia i la poca qualitat de l'espai públic, entre altres aspectes. La conclusió més destacada és que malgrat l’impacte que tots aquests factors tenen a la vida quotidiana, el teixit veïnal del Raval continua tenint capacitat d’incidència i de crear vida de barri.
Com a culminació de tot el treball, el pròxim mes de desembre està prevista una exposició dels resultats del projecte BEC-Raval al Centre Cívic Drassanes.
El projecte BEC ja té 21 anys de vida i es constitueix l’any 2000 amb l’objectiu d’elaborar un diagnòstic participatiu del barri, la història de la seva evolució, de la identitat i del sentit de pertinença al territori basat en la percepció de les veïnes i veïns mitjançant espais de trobada oberts i equitatius.
El BEC evoluciona i s’adapta al barri on es desenvolupa el projecte. Fins ara, el projecte de la FAVB ha radiografiat els barris dels districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Sant Martí i Gràcia, i els barris de Sagrada Família (Eixample) i Carmel (Horta-Guinardó). Actualment, Barri Espai de Convivència està treballant als barris de Trinitat Nova i Trinitat Vella.