Tel.: (+34) 93 412 76 00

Acord de col·laboració entre la Favb i les associacions d’establiments d’oci nocturn

Acord de Col·laboració entre la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb), la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON), l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província (GEDBP).

Les quatre entitats entenem que la situació de l’oci nocturn a la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana no respon a les necessitats dels veïns i veïnes de la ciutat ni de l’àrea. Ni per una part de les persones, majoritàriament joves, que volen gaudir d’un oci relacionat amb la música -sigui en viu o enllaunada-, en locals tipus discoteques, ni per l’altra de molts veïns i veïnes residents prop d’alguns d’aquests locals que pateixen un seguit de molèsties que afecten significativament la seva qualitat de vida.

En aquest sentit, acordem que cal cercar solucions a una realitat que no satisfà ningú, des del diàleg, el respecte a les necessitats de tots els col·lectius i la cerca de garanties dels drets bàsics de ciutadania. Estem d’acord que cal una actuació decidida per part de les administracions públiques pel que fa a facilitar determinades alternatives urbanístiques, per cercar ubicacions pertinents. Alhora que cal treballar en implementar bones pràctiques en el sector, també amb el suport de les administracions públiques, que facin del gaudi de l’oci nocturn una activitat compatible amb la vida veïnal, com també segura i ajustada a les necessitats dels seus usuaris.

Els estudis realitzats en el conjunt de la província de Barcelona, i més concretament en l’entorn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, demostren la manca de locals d’oci nocturn per satisfer tant les necessitats de la població resident com la dels o de les turistes que ens visiten al llarg de l’any. Hi ha ciutats de l’Àrea Metropolitana que tenen molt pocs centres d’oci nocturn. Per exemple, l’Hospitalet de Llobregat compta amb dues discoteques i Santa Coloma de Gramenet en té una. El sector és un actor vital en la vida de les ciutats, ja no tan sols empresarialment, sinó també en els llocs de treball -principalment menors de 30 anys- que genera.

No cal dir que un oci ordenat i reglat és essencial per evitar conflictes amb els veïns i veïnes residents a la ciutat de Barcelona. De no existir, ens podem remetre a èpoques del covid, quan l’oci es desenvolupava a la via pública, davant el tancament per decret de les activitats durant gairebé dos anys. La manca de socialització, és ben palès, ha provocat un repunt de trastorns mentals, en especial entre els més joves.

La col·lisió entre el dret a la intimitat del domicili i la lícita voluntat de fer negoci no poden continuar instal·lats en la discrepància. Hem de poder arribar a consensos en què totes les parts es trobin còmodes i que fomentin la idea d’una ciutat amb oferta d’oci atractiva i solidària amb la vida veïnal. Per fer-ho cal tenir presents, a més, els canvis sociològics que s’estan produint entre la joventut actual, tant en les seves formes de divertir-se com de reunir-se i de convocar-se per a trobades (ús de les xarxes socials). La manca de locals d’oci nocturn contribueix també a situacions d’oci espontani organitzat en petits grups (botellots) o en grans aglomeracions (macrobotellots) convocats per les diverses xarxes socials, que en les èpoques estivals proliferen, i que generen múltiples problemes de molèsties per sorolls, agressions i brutícia als carrers i espais públics.

Totes les parts volen impulsar accions per mantenir l’equilibri entre el dret a l’esbarjo i el lleure i el dret al descans i la vida quotidiana veïnal, i procurar per la salut mental de tots.

Objectiu: La Favb i FECALON, ASACC i GEDBP acorden col·laborar per millorar la convivència i la relació entre els veïns i veïnes i els locals d’oci nocturn. L’objectiu és promoure un diàleg constructiu, identificar possibles problemàtiques i buscar solucions i equilibris que beneficiïn totes les parts implicades.

Compromisos dels firmants

La Favb es compromet a:

  • Treballar amb els col·lectius afectats per identificar les problemàtiques i alhora fer propostes viables per minorar els efectes negatius de l’impacte de la presència d’alguns locals en determinades zones.
  • Actuar com a mediadora en conflictes entre veïns i veïnes i locals d’oci per cercar solucions adequades a cada cas concret, fomentant el diàleg entre les parts i la justícia restaurativa.
  • Facilitar la comunicació entre els veïns i veïnes i les associacions empresarials del sector.
  • Recollir les preocupacions i queixes dels veïns relacionades amb els locals recreatius musicals i transmetre-les a les associacions empresarials del sector.
  • Participar activament en les reunions i sessions de treball organitzades per totes les parts per abordar qüestions relacionades amb la convivència i la gestió dels locals d’oci nocturn.
  • Col·laborar en aquelles actuacions i accions que calgui fer davant les diferents administracions púbiques, en la via de la cerca de les solucions sistèmiques acordades.
  • Estudiar i analitzar diferents propostes urbanístiques que puguin contribuir a aportar solucions a les problemàtiques existents.

FECALON, ASACC i GEDBP es comprometen a:

  • Mantenir una comunicació oberta i transparent amb la Favb i respondre a les preocupacions i queixes dels veïns de manera oportuna.
  • Coordinar reunions i sessions de treball amb la Favb per abordar les problemàtiques i buscar solucions conjuntes.
  • Proporcionar informació sobre les normatives i regulacions vigents relacionades amb els locals d’oci nocturn i col·laborar en la seva difusió entre els empresaris del sector.
  • Buscar solucions amb partners tecnològics (App’s, elements mitigadors de so) i mediadors, per establir sistemes de comunicació àgils i actius, per cercar solucions entre ambdues parts.
  • Treballar amb els empresaris del sector per cercar solucions de caràcter immediat per aquelles problemàtiques que a dia d’avui estan afectant greument la salut de veïns i veïnes.

Sol·licituds a les Administracions

Les quatre entitats sol·liciten a les administracions autonòmiques i locals, especialment a l’àrea metropolitana, que reconsiderin el model d’oci a les seves poblacions i permetin, de manera ordenada i coherent, l’estudi de plans urbanístics i d’usos que preservin i promoguin l’activitat empresarial en el sector de l’oci nocturn garanteixi el descans veïnal.

Aquesta petició inclou les següents accions:

  • Incrementar i facilitar partides d’ajuts per insonorització i aïllament dels veïns propers a locals amb afectació sonora. Modificant la normativa actual que implica posar d’acord tot el bloc de veïns i veïnes i que ho fa pràcticament inviable.
  • Exigir l’aïllament establert segons el Codi Tècnic d’Edificació a les noves edificacions de habitatges.
  • Realitzar un diagnòstic del nombre de locals d’oci i la seva ubicació.
  • Realitzar un estudi sociològic del públic objectiu de l’oci nocturn, amb la finalitat de comprendre les noves costums i necessitats de la població, a tot Catalunya. Per exemple, a la província de Barcelona hi ha 192 poblacions que no compten amb cap establiment d’oci nocturn.

A nivell municipal

Treballar, des dels consistoris, en nous plans especials d’establiments musicals i activitats d’oci nocturn, amb els següents objectius principals:

  • Trobar nous emplaçaments on sigui viable la concessió de noves llicències en espais sense habitatges propers: pensem en centres comercials, zones universitàries, industrials o d’oficines.
  • Estudiar la manera de protegir les activitats existents evitant la implantació d’activitats incompatibles en els seus voltants, per exemple, mitjançant el principi de l’Agent del Canvi, aplicat a altres països Escòcia o Austràlia o altres ciutats Berlín o Frankfurt, o el model d’Alemanya o França que impulsarà el reconeixement dels clubs i discoteques com a agents culturals populars.
  • Crear un Observatori d’Oci a la ciutat: les entitats aspiren a crear un marc de mediació, a estil de la justícia restaurativa, aquest procés en el qual totes les persones afectades per una situació injusta o indesitjable tenen l’oportunitat de discutir i buscar solucions per a la reparació del dany.
  • Evitar la desaparició de més llicències d’activitat, permetent en casos excepcionals la reubicació de les mateixes en espais on sigui viable l’activitat sense generar conflictes.
  • Promoure la col·laboració en matèria de convivència i seguretat amb les administracions, establint convenis entre locals i administracions que permetin la implementació de protocols efectius amb seguretat i neteja, i reforç de presència policial en zones d’oci nocturn per evitar botellots i conductes incíviques.

Reafirmació de compromisos i durada de l’acord

Les parts reafirmen el seu compromís amb els objectius establerts en aquest Acord i es comprometen a treballar conjuntament per a la seva consecució.

Aquest Acord de col·laboració té una durada inicial d’un any i podrà ser renovat de comú acord per les parts.

Les parts signen aquest acord de col·laboració en quatre còpies, una per a cada part, en el lloc i data indicats a continuació:

Per la FAVB: Juan Camilo Ramos Barón

Per FECALON: Fernando Martínez Iglesias 

Per ASACC: Lluís Torrents Cruz

Per GEDBP: Ramón Mas i Espinalt 

Barcelona, 23 de juliol de 2024

logos oci nocturn
Favb.cat