Tel.: (+34) 93 412 76 00

Comissió contra l’amiant de la Favb

La Comissió contra l’amiant va néixer el 2019, fruit de les jornades sobre Les contaminacions ocultades, organitzades per la Favb. És un espai d’empoderament, dinamització i incidència política en relació a la problemàtica de la contaminació per aquest material cancerigen present a molts espais de la ciutat.

La Comissió compta amb la col·laboració dels experts en amiant més reconeguts a Catalunya, tant en l’esfera mèdica com en la tècnica. Avui en dia, és el principal referent veïnal en la lluita contra l’amiant a l’Estat i, a poc a poc, s’està estenen en altres indrets. A la Comissió, també tenen un protagonisme fonamental els membres de l’Associació de Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant, que són un exemple de persistència i combativitat en aquesta lluita.

La Comissió és un lloc de trobada de les associacions veïnals i altres col·lectius compromesos en erradicar l’amiant del seu entorn, tant en espais privats com públics. I ha participat en totes les dinàmiques veïnals per erradicar l’amiant de teulades, naus, mercats o garatges, d’espais públics com el Turó de la Rovira i, molt especialment, dels centres escolars.

Els efectes derivats de la presència de l’amiant i la manera com tractar-lo són poc coneguts per la ciutadania. Per això la Comissió ha organitzat diversos tallers per dotar d’expertesa els seus integrants. També ha realitzat xerrades en gairebé tots els districtes de la ciutat i ha editat un tríptic i diverses publicacions.

La Comissió es reuneix periòdicament amb l’Ajuntament per fer el seguiment del cens de l’amiant i exigir un tractament correcte i divulgatiu sobre aquesta problemàtica. També és membre de la Comissió per l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya de la Generalitat (CEAC), i ha participat en l’elaboració del Pla Nacional. En aquests moments, advoca per l’aprovació d’una molt necessària Llei catalana contra l’amiant.

La Comissió ha realitzat un incansable treball i la fita assolida més important ha estat l’organització de la Convenció contra l’amiant del 26 de novembre del 2022.

Informació pràctica
  • La Comissió contra l’amiant es reuneix cada primer dimecres de mes (excepte a l’agost).
  • Contacte: Joan Maria Soler
Més informació:
Favb.cat