Tel.: (+34) 93 412 76 00

Al veïnat de Gaza: per mirar-vos als ulls, hem de girar l’esquena a Israel

Fa uns mesos, les notícies sobre els bombardejos a Gaza obrien tots els noticiaris. Les imatges d’una massacre sense precedents anaven colpint-nos les consciències. Un comptador assenyalava l’augment diari de les desenes de milers de víctimes civils provocades per les bombes, i el terrible reguitzell de danys col·laterals que han afectat també Cisjordània. Unes imatges apocalíptiques d’un territori totalment destruït. Hem vist en temps real, per primera vegada, la perpetuació d’un genocidi.

Quan ja han passat quatre mesos del començament del conflicte, aquest ja no es troba cada dia a la primera plana dels diaris. Sembla que ens acostumem a l’espectacle de l’horror i es pretén considerar que aquestes coses són “normals” en un món tan “desestabilitzat”.

Una normalització gens innocent, induïda, que aplana sense grans escarafalls que els Estats Units, el Regne Unit i França retiren el suport a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA).

I aquí, anem fent. Malgrat que el nostre govern ha tingut una posició més digna que la d’altres països europeus, el nostre país continua comerciant amb armes amb Israel i no s’atreveix a posar en qüestió la seva relació comercial.

Veïnes i veïnes de Gaza: nosaltres som veïnes i veïns d’una altra ciutat que, com vosaltres, està a la riba del mateix mar Mediterrani. Teniu les mateixes necessitats però amb el càstig de no disposar de les nostres possibilitats per culpa de la complicitat d’un món “civilitzat” que s’inclina davant del lobby d’Israel, que us vol fer desaparèixer.

L’any 2005 l’Ajuntament de la nostra ciutat, amb un gest solidari, va urbanitzar a Gaza la Barcelona Peace Park, coneguda popularment com a plaça Barcelona. Aquest espai ja va haver de reconstruir-se el 2011 per estar afectat per anteriors bombardejos sionistes. Actualment, Israel ha arrasat totalment el barri Tal Al Hawa on estava ubicada aquesta plaça. Barcelona també s’ha vist afectada per la metralla de les bombes.

Fa just un any la ciutat de Barcelona va suspendre les relacions institucionals amb Tel-Aviv. El setembre passat, el nou govern municipal va reobrir aquestes relacions. El novembre, amb l’escenari dels atacs, les tornà a suspendre, però no pas trencar.

La Favb demana al consistori que no hi hagi ambigüitat en la condemna del genocidi al poble de Palestina. Que activi tota la seva capacitat diplomàtica perquè s’obrin corredors humanitaris d’ajuda als assetjats i que, en veu alta, reclami una solució pacífica, posant en marxa totes línies polítiques i solidàries possibles per aconseguir allò que és tan obvi: que a Palestina hi puguin viure amb pau i de ple dret els palestins i palestines.

I la Favb demana al veïnat de Barcelona que expressi la seva indignació sumant-se a les nombroses convocatòries en suport al poble palestí.

Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona

Barcelona, 7 de febrer de 2024

jabalia gaza efe 1 630x630
Favb.cat