Davant els fets que van tenir lloc la matinada de dilluns 30 de juny i que van tenir com a conseqüència la lesió al cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Xavier Vilaró, la Favb vol manifestar en primer lloc tota la nostra solidaritat i afecte a Xavier Vilaró, que esperem es recuperi el més aviat possible de les lesions que el mantenen a la UCI en aquests moments.
Els fets de la matinada del dilluns amb l’excusa de la victòria futbolística de la selecció d’Espanya van servir de pretext a sectors de la ultradreta per fer una exhibició de força a Sarrià primer i a la Plaça d’Espanya més tard. Sota la mirada passiva de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana es va desplegar tota una simbologia feixista i de banderes preconstitucionals, es va comminar a ciutadans a llençar crits de caire feixista, es va atacar els serveis de neteja i de bombers i es va destrossar un autobús urbà. En situacions com aquesta els serveis ciutadans de neteja i de bombers no es poden deixar negligentment sense protecció. Des de la Favb sempre hem criticat les manifestacions violentes i les destrosses urbanes però en aquesta ocasió ens sembla que és necessari subratllar a més a més la impunitat amb la qual van actuar grups d’ideologia feixista i neonazi al centre de la nostra ciutat.
Quan tota Europa veu amb preocupació l’ascens de manifestacions ultradretanes, sovint lligades a esdeveniments esportius, la passivitat policial i política amb què es va actuar ens sembla irresponsable. Més quan contrasta amb la intolerància cap a actes i manifestacions d’altre signes que són tractades amb una contundència sovint desproporcionada.
Han passat cinc dies abans que es fes públic l‘accident que va patir el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La nota oficial de l’Ajuntament de Barcelona no reconeixia alteracions ni aldarulls quan els bombers van haver de fer 80 sortides. Aquesta manca de transparència informativa resulta intolerable al si d’una societat democràtica i madura que ha de saber en quin moment es troba i quins són els problemes que l’afecten.
La descoordinació dels cossos policials no és nova a la nostra ciutat, les conseqüències, com s’ha vist en aquesta ocasió, poden arribar a ser dramàtiques. Fa molts anys que venim reivindicant que en temes d’ordre públic actuï un sol cos i que ho faci amb eficàcia. Les tasques de la Guàrdia Urbana s’haurien de limitar a les d’una policia de proximitat.
Barcelona, 5 de juliol de 2008