Tel.: (+34) 93 412 76 00

Barcelona no està en venda

Aquest mes d’agost, la Barceloneta ha esclatat d’indignació davant els efectes d’un model turístic, especulatiu i massificat, que està esguerrant la vida dels seus barris. No es tracta només de conductes incíviques o de sorolloses borratxeres nocturnes. Irritants, aquests són només alguns dels símptomes d’un fenomen que, de fet, ja està trasbalsant tota la ciutat. Responent als desitjos del lobby hoteler i dels grans operadors turístics, d’immobiliàries, inversors rendistes i poderoses corporacions comercials, l’Ajuntament de Barcelona aposta per un creixement il·limitat del turisme; una expansió que s’està revelant insostenible per a la ciutat, insuportable per als seus habitants… i que està configurant una nova bombolla.

Cada cop més, les polítiques públiques del consistori es veuen determinades per aquesta aposta, que esdevé el vector d’una poderosa dinàmica de privatització de la ciutat i de degradació dels nostres drets i qualitat de vida. Amb el nou Pla d’Usos de Ciutat Vella, han saltat les limitacions a una indústria hotelera altament densificada. Barcelona es transforma en una ciutat de terrasses i vetlladors. L’espai públic, lloc privilegiat de construcció del veïnatge, és acaparat pel negoci privat. Projectada com a “capital de creuers”, la ciutat es transforma en un immens parc temàtic. La construcció de la Marina de luxe del Port Vell actua com un ariet de pressió especulativa sobre els barris del seu entorn. Els preus dels habitatges es disparen; transformar els pisos de la Barceloneta i l’Òstia en apartaments turístics resulta molt més rendible que llogar-los a famílies treballadores. El propi Ajuntament admet l’existència d’una forquilla de 1.000 a 8.000 d’aquests apartaments sense regularitzar, però als quals els turistes accedeixen sense problemes a través d’Internet i d’agències… que sí disposen de llicència municipal. La gent ha de marxar del seu barri, a voltes víctima d’assetjament immobiliari. Inexorablement, les zones més cobejades es van gentrificant. Més enllà de Ciutat Vella, els problemes de convivència es multipliquen a Poble Sec, a l’Eixample, a Poblenou… El teixit econòmic també se’n ressent: els comerços tradicionals tanquen a mesura que s’obren botigues de records i franquícies. La Rambla ja és irreconeixible. L’expansió de les grans superfícies i dels horaris comercials amenacen els petits negocis. L’ocupació que genera aquest desenvolupament és estacional, precària i mal pagada. En un mot: l’actual gestió del turisme, beneficiosa per a alguns, està agreujant les desigualtats que fracturen i desfiguren la ciutat. La Barceloneta ha tret el seu canó al carrer. Però hi ha pólvora escampada per tot arreu.

És urgent un canvi decidit en la política municipal, començant per escoltar les justes demandes de veïnes i veïns: tirar enrere un pla d’usos nefast; aturar la concessió de llicències d’apartaments turístics; fer front a l’especulació abocant els pisos disponibles al lloguer social,  destinar la taxa turística a les necessitats del barris, i no a la promoció de l’oferta turística…

Ni resoldrem el problema a còpia de policia, ni tenim cap conflicte amb els turistes en general. I encara menys amb cap col·lectiu de ciutadans nouvinguts, que malda per guanyar-se la vida. El problema el tenim amb el model depredador que estan promovent les elits de la ciutat. Barcelona no és una “marca”, i els seus barris no estan en venda. Necessitem un model just i sostenible.

La Favb crida el veïnatge de tota la ciutat a participar massivament en la manifestació que, el proper dissabte, 30 d’agost, a les 18 hores, anirà des de la Barceloneta a la Plaça de Sant Jaume. Necessitem solucions efectives i de conjunt. I, un cop més, els Districtes es mostren incapaços de respondre. Senyor Alcalde, s’han acabat les vacances.

 

Barcelona, 28 d’agost de 2014

Favb.cat