Tel.: (+34) 93 412 76 00

Caos a Barcelona per la imprevisió davant la nevada

Davant del caos provocat a Barcelona per la nevada que es va produir ahir 8 de març, degut a la nul·la o insuficient resposta dels mecanismes d’emergències i de protecció civil, des de la Favb volem manifestar:

La nevada a cotes baixes havia estat pronosticada com a mínim 72 hores abans de produir-se.
No es van fer crides a la ciutadania de Barcelona demanant que no es fes servir el cotxe ni que es limitessin els desplaçaments innecessaris, ni tampoc no es va suggerir, com sí que es va fer a d’altres poblacions, la suspensió de classes. El col·lapse de la Ronda de Dalt durant hores va ser una bona mostra d’aquesta imprevisió.
La direcció de TMB va decidir retirar els autobusos pel risc d’accidents a les 17 hores, decisió que es va anunciar a la ràdio i la televisió. Però no es van posar anuncis a les parades, de forma que moltes persones es van trobar autobusos inexistents. Considerem que la decisió de retirar els autobusos va ser encertada per tal d’evitar accidents, però s’hauria d’haver garantit la informació i presència de màquines llevaneus en aquelles línies que serveixen a barris que no tenen metro.
Tot i veure i preveure durant tot el dia l’abast del temporal no es va fer visible un operatiu que garantís la qualitat de las vies principals de la ciutat, com ara operaris i màquines llevaneus. Igualment les de connexió amb l’àrea metropolitana, resultant una situació caòtica respecte la mobilitat.
La coordinació amb la resta de municipis metropolitans ha estat poc efectiva o inexistent i això ha provocat la nul·la garantia de funcionament del transport públic; tramvia, autobús i algunes línies de metro.
Resulta especialment greu que els accessos a l’Hospital de la Vall d’Hebron quedessin tallats a la tarda, quan es tracta d’un dels hospitals de la ciutat que suporten més urgències a Barcelona.
La situació que es va generar ahir posa de manifest la precarietat de la xarxa ferroviària de rodalies, que es va col·lapsar en diversos punts de la xarxa tant a l’Àrea Metropolitana com a la resta del país.

Tot l’expressat posa de manifest que l’actual model de transport a Barcelona, que prioritza la circulació dels vehicles privats i en canvi compta amb una xarxa de transport públic que es col·lapsa davant d’inclemències meteorològiques, és clarament insostenible, ara i en el futur.

Exigim informació i la revisió exhaustiva dels mecanismes d’emergència a Barcelona en casos de climatologia excepcionals i que siguin públics els protocols i les prioritats que s’estableixen en aquests casos.

Barcelona, 9 de març de 2010

Favb.cat