Tel.: (+34) 93 412 76 00

Contra el retrocés dels drets sexuals i reproductius

Des de l’inici de la celebració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, l’any 1978, la jornada ha fet èmfasi a reivindicar la salut sexual i reproductiva. Però no podem dir que els objectius s’hagin assolit. Al contrari, molts països estan registrant en l’actualitat un retrocés en l’exercici d’aquests drets, com ara 26 dels 50 estats dels EUA.

Al nostre continent també hi ha retrocessos, fins al punt que una Iniciativa Europea està recollint signatures per garantir el suport financer als estats membres perquè puguin assumir la interrupció de l’embaràs de qualsevol dona europea que no hagi pogut accedir a un avortament legal i segur. En aquest enllaç es pot donar suport a la crida.

Al nostre país s’han presentat recursos d’inconstitucionalitat de la Llei del Dret a l’Avortament de 2014 que, per sort, no han prosperat. Al contrari, s’hi ha incorporat alguna millora, com la modificació que permet, des del 2023, la lliure decisió a partir dels 16 anys, l’eliminació dels tres dies de reflexió obligatòria i la gratuïtat de la píndola de l’endemà, així com la penalització de l’assetjament a les dones que acudeixen als centres autoritzats per interrompre una gestació i els professionals que les atenen.

Amb tot i això, sovint hi ha poca informació sobre la contracepció i la interrupció de l’embaràs. Persisteixen les desigualtats territorials. I continuem sense tenir un registre de professionals objectors i tenim algunes institucions públiques -i també privades finançades amb diners públics- que no practiquen ni avortaments ni l’eutanàsia.

L’augment de la consciència social sobre les desigualtats ha fet que les dones, en el Dia d’Acció Internacional per la nostra salut, afegim als drets sexuals i reproductius la necessitat de reconèixer i atendre la patologia diferencial de les dones, i fer visibles la ignorància i els prejudicis que impregnen part del coneixement en què es basa el sistema sanitari. Un sistema que defensem que sigui universal i públic.

Per això, en aquest Dia Internacional d’Acció ens afegim a les reivindicacions de les dones que reben una hipermedicalització pels seus malestars i també les que pateixen malalties poc reconegudes. Recolzem la lluita contra els prejudicis patriarcals invisibilitzadors de les diferències i desigualtats que els acompanyen.

Grup de Dones de la Favb

Favb.cat