Tel.: (+34) 93 412 76 00

Davant el resultat de la consulta de la Diagonal

Davant el resultat de la consulta de la Diagonal, des de la Favb volem manifestar:
Aquesta és la primera consulta que es fa a la ciutadania per un tema de caràcter urbanístic. Considerem que la fórmula de les consultes resulta una bona eina per exercir l’aprofundiment democràtic, i que ni el baix nombre de persones que hi ha participat ni el resultat obtingut, no ens ha de dissuadir de reclamar que fórmules com aquesta d’exercici democràtic directe es posin en funcionament, ara i en el futur.

Des del primer moment vam sostenir que introduir una opció C desvirtuaria el debat, i pensem que així ha estat. D’altra banda, ni l’Ajuntament ni les entitats hem estat capaces de posar l’accent i explicar de forma clara a la ciutadania que allò que estava en joc en aquesta consulta era, en realitat, no tant el futur de la mobilitat en una via urbana sinó un canvi de model de mobilitat al conjunt de la ciutat. Per altra banda, els polítics s’han apropiat l’última fase de la consulta i han convertit el procés en un plebiscit polític.

La interpretació que l’opció C representa no canviar res a la Diagonal no és correcta. No ens ha de fer perdre de vista que Barcelona segueix tenint, amb reforma integral de la Diagonal o sense, forts problemes de trànsit, de contaminació ambiental i de lentitud en el transport públic de superfície. Per tant, allò que ens cal és cercar solucions. La connexió dels dos ramals del tramvia suposaria un alleujament d’aquests problemes i permetria la mobilitat transversal a la ciutat amb un mitjà econòmic, d’alta capacitat i sostenible que, com vam mostrar a la prova estàtica duta a terme el dia 2 de maig, és el que permet desplaçar un major nombre de persones ocupant un espai menor relativament a altres mitjans de transport.

El vot massiu cap a l’opció C ha de ser interpretat des de diferents vessants. No només posa en entredit la fórmula i l’oportunitat de la consulta en aquests moments, sinó que és i ha estat llegit com un vot de censura a un Ajuntament que, malgrat les manifestacions i polítiques socials incrementades, no sap fugir de frivolitats com la que va representar la proposta de dur a terme les Olimpíades d’Hivern de 2022. Els retalls anunciats per Zapatero aquesta mateixa setmana tampoc han contribuït a millorar els ànims d’una ciutadania que, ja sigui per exercir un vot de càstig o sigui per la voluntat de mantenir la situació actual, ha optat en definitiva per una opció conservadora i ha deixat passar l’oportunitat de revisar el model de ciutat que volem per a totes i tots.

Entretant, la Diagonal seguirà essent l’espai poc amable que és ara, on passejants, bicicletes i motos es contendeixen el poc espai que deixen lliure els cotxes, que són els autèntics beneficiats d’aquesta consulta.

Pel que fa a la destitució de Carles Martí, creiem que la solució no rau en sacrificar la torre per tal de salvar el rei. Ens calen noves polítiques clares i decidides que ens acostin a les necessitats reals de la ciutadania, en especial dels sectors més vulnerables, no només aquells que ara estan més afectats per la crisi, sinó també i de manera especial aquelles persones que ja abans de la crisi formaven part de col·lectius vulnerables.

Barcelona, 18 de maig de 2010

Favb.cat