Tel.: (+34) 93 412 76 00

Davant l’elecció de la Síndica de Greuges

Des de la Favb volem felicitar la Sra. Pilar Malla pel seu nomenament com a Síndica de Greuges de Barcelona.

No obstant, seguim manifestant el nostre malestar (tal com vam fer constar ja des de l’any 2002 a l’Ajuntament) per la forma com s’ha produït aquest nomenament.

La Favb va participar activament en el procés de consulta popular que es va iniciar al novembre de 2001 des de la Regidoria de Drets Civils i que va ser aturat pel mateix Ajuntament.

En aquells moments, un conjunt d’entitats de les quals la Favb en formava part, reunides el 4 de desembre de 2001 a la casa Golfrerichs, van demanar que el procés d’elecció del futur o futura Síndic es donés mitjançant una consulta popular directa. En canvi, al plenari municipal del 21 de març de 2003 es va aprovar, sense haver obert un procés de debat ciutadà, el Reglament del/de la Síndic de Greuges de Barcelona que regula la designació d’aquesta persona per l’alcalde. El Reglament preveu la consulta a les entitats, però el resultat de la mateixa no és vinculant per a l’alcalde.

Per això, la Favb no ha realitzat cap mena de proposta, quedant al marge del procés. Ens seguim ratificant en la demanda d’una consulta popular activa que doni com a resultat una terna de candidates i/o candidats i que aquesta terna sigui vinculant per a l’alcalde.

Un procediment d’aquestes característiques podria garantir millor la necessària independència del Síndic de Greuges de Barcelona i la seva proximitat a les entitats ciutadanes, expressió del teixit associatiu de la ciutat.

Barcelona, 24 de novembre de 2004

Favb.cat