Tel.: (+34) 93 412 76 00

El moviment veïnal dóna suport a les al·legacions de la Plataforma Aigua és Vida perquè la gestió de l’aigua sigui pública

La Confederació d’AV de Catalunya (CONFAVC) i la Federació d’ Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) aplaudeixen les 14 al·legacions presentades per quatre entitats ecologistes de la Plataforma Aigua és Vida amb la finalitat de recolzar la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè es revisi d’ofici els títols de les concessions atorgades a dit des de 1953 a l’empresa multinacional Aigües de Barcelona (AGBAR).

A la vegada les al·legacions reivindiquen, com també sempre ha demanat el moviment veïnal català, que la gestió de les concessions sigui pública, així com la resta del cicle de l’aigua, i participada per les entitats socials.

Novament la CONFAVC i la Favb han de denunciar la poca transparència que sempre ha caracteritzat l’abastament de l’aigua a Catalunya. Les entitats veïnals es sumen a la demanda de la Plataforma Aigua és Vida de recuperar les concessions de l’aigua en baixa -distribució domiciliària- atorgades sense concurs pel Consell Metropolità de Barcelona a l’empresa de capital mixt i recent creació, participada amb un 85% d’AGBAR, i que descaradament, ha obert la porta a la transferència a mans privades d’una sèrie de béns que han pagat tots els veïns i veïnes de Catalunya, i per tant, formen part del patrimoni públic.

Les entitats veïnals denuncien també que la legislació vigent en aigües, europea, estatal i catalana hagi esdevingut paper mullat a la pràctica, tal com evidencien les 14 al·legacions presentades el passat 30 de maig. El marc legal vigent fa imprescindible que s’extingeixin les concessions d’AGBAR i el seu retorn a la titularitat pública, ateses les modificacions substancials que s’han succeït al llarg del temps. Aquesta demanda es fonamenta en la consideració de l’aigua com a dret humà i el respecte a la legislació que estableix la necessitat d’una gestió integrada d’aquest bé natural per tal d’aconseguir la major eficiència en el seu aprofitament i el bon estat ecològic de les masses d’aigua.

Cal recordar que les entitats veïnals han estat a la trinxera, des dels seus més de 40 anys d’existència, en la demanda d’una gestió pública de l’aigua. La CONFAVC i la Favb van liderar l’anomenada “Guerra de l’Aigua” els anys 90, que va sorgir contra el cost abusiu de l’aigua i la incorporació indiscriminada d’impostos en el seu rebut. La pressió de prop de 200 associacions veïnals, la insubmissió i lluita de més de 150.000 persones, durant prop de 10 anys, a través de negociacions intenses amb la Generalitat, van aconseguir que s’incorporessin moltes de les demandes de les AV, així com la participació del moviment veïnal i d’associacions de consumidors en el Consell de l’ACA. Òrgan de decisió que a inicis d’aquest any, sota la batuta del Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va expulsar la representació de la CONFAVC.

Les entitats lamenten que després de vint anys de la Guerra de l’Aigua, encara s’hagi enfosquit més la gestió d’aquest bé públic, a la vegada que s’ha institucionalitzat, tant des del Govern de la Generalitat de Catalunya, com des del Govern metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la pràctica de la privatització, la transferència de patrimoni públic, i l’eliminació de la participació ciutadana.

Barcelona, 4 de juny de 2013

Favb.cat