Tel.: (+34) 93 412 76 00

El moviment veïnal i la vaga general europea del 14 de novembre

La Confederació Europea de Sindicats acaba de convocar una jornada internacional de mobilització contra les polítiques d’austeritat i les retallades antisocials, que tindrà lloc el proper 14 de novembre. A Portugal, a l’Estat espanyol i a Grècia, aquesta jornada es traduirà en sengles convocatòries de vaga general. La Favb, que participa a la Plataforma “Prou retallades”, assabentada d’aquesta iniciativa per part de CCOO i UGT, ha considerat absolutament necessari donar-hi suport. Ens adrecem, doncs, al conjunt d’associacions veïnals de Barcelona per demanar-los un màxim esforç de mobilització als barris.

Tot i estar promoguda pels sindicats, aquesta convocatòria va molt més enllà del món del treball i es planteja, de fet, com una vaga social i ciutadana. No necessitem explicar a les entitats veïnals la duríssima realitat que vivim als nostres barris. Les últimes dades sobre els índex de pobresa assolits a Catalunya (que afecta prop del 30 % de la població i un 24 % d’infants) donen la mesura dels estralls causats per la crisi econòmica i les retallades en la despesa social dutes a terme pels governs central i autonòmic. Les reformes exigides des de les instàncies dirigents de la Unió Europea ensorren els països perifèrics en la recessió i qüestionen greument els drets adquirits per les seves poblacions. Els vuit mesos de vigència de la nova legislació laboral, contra la qual es va convocar l’anterior vaga general, ens deixen un panorama assolador de 400.000 nous aturats i aturades. Inflat pel rescat de les entitats financeres, el deute públic amenaça el nostre malmès Estat del benestar. La prioritat acordada al seu pagament, elevada al nivell de precepte constitucional, asfixia els pressupostos socials. Les pensions, avui últim recurs sobre el qual se sostenen nombroses famílies, estan en el punt de mira de properes restriccions.

És hora d’exigir un gir radical en les polítiques públiques. L’actual situació no resulta de cap fatalitat, sinó de l’ensorrament d’un model econòmic especulatiu i de determinades opcions governamentals, dictades per les exigències dels grans lobbys financers i industrials. Només una potent i coordinada mobilització de la ciutadania pot començar a capgirar aquest estat de coses. Perquè hi ha alternatives. Hi ha una sortida social, possible, d’aquesta crisi. Una sortida que passa necessàriament per l’auditoria i reestructuració del deute, per una reforma tributària progressiva i l’eradicació del frau fiscal; per refondre el sistema bancari sota control democràtic, per la recerca d’un model productiu sostenible… i, centralment, per l’enfortiment d’uns serveis públics -sanitat, educació, protecció social…- que són garantia de cohesió i qualitat democràtica.

Aquest anhel, compartit, apropa les ciutadanies dels diferents països que són cridades a mobilitzar-se el 14-N. Som conscients que, a Catalunya, aquesta data cau al bell mig d’una contesa electoral fortament polaritzada pel debat sobre un Estat propi, les seves relacions amb Espanya i el seu lloc a Europa.

Des de la pluralitat de sensibilitats que conviuen en el si del moviment veïnal, la Favb reafirma el seu compromís amb una ciutat i una Catalunya de drets socials i llibertats. La vaga general situa la qüestió social al cor d’un debat polític que, sovint, pretén evacuar-la, i obliga cadascú a pronunciar-se sobre el model de país que propugna. La vaga és un dret. Ara i aquí, el seu exercici responsable per part de la ciutadania enforteix la democràcia.

Per tant, demanem a les AVV que s’impliquin en els preparatius d’aquesta vaga general explicant-ne el significat i la importància al veïnat, cercant la solidaritat del petit comerç de barri, animant pares i mares d’alumnes a palesar la seva protesta, convidant la ciutadania a fer una vaga de consum i, en general, a expressar el seu descontentament de manera pacífica i determinada… Animem les associacions per tal que els seus locals esdevinguin lloc de debat i de trobada, facilitant a tot arreu on sigui possible la formació de Comitès de suport a la vaga que apleguin els sindicats, entitats, assemblees del 15-M del territori per tal d’organitzar piquets informatius als barris i convidar el veïnat a la gran manifestació ciutadana del 14-N.

En els moments decisius, la ciutadania de Barcelona ha fet sentir la seva veu reclamant pau, drets i llibertat. Al costat dels pobles d’Europa, fem del 14-N una contundent vaga social i ciutadana que ens obri un horitzó de canvi.

Barcelona, 22 d’octubre de 2012

Favb.cat