Tel.: (+34) 93 412 76 00

El moviment veïnal plora Manuel Vázquez Montalbán

La Federació d’ssociacions de Veïnes i Veïns de Barcelona manifesta el seu dolor i consternació per la mort de l’escriptor, periodista, amic i veí lluitador Manuel Vázquez Montalbán. Més enllà de la seva faceta com a novel·lista, poeta, periodista i intel·lectual d’esquerres, el moviment veïnal vol destacar que Barcelona i els seus barris perden amb ell la consciència lúcida i crítica d’una persona que s’estimava la ciutat i estimulava sempre el treball i la lluita dels seus moviments socials.

Des del seu Raval de naixement fins a la Vallvidrera que ara deixa una mica orfe, Vázquez Montalbán va tenir sempre present totes les Barcelones, la Barcelona dels barris que va recórrer a través del seu detectiu Carvalho i d’alguns dels seus poemes, així com a través de llibres i articles que es fan imprescindibles a l’hora d’entendre l’imaginari de la ciutat actual.

Atent sempre a qualsevol demanda dels moviments socials, Vázquez Montalbán va col·laborar sempre amb la Favb i amb la revista La Veu del Carrer. Seu és el pròleg del llibre Barcelona en lluita (el moviment urbà 1965-1996), i el que va escriure aleshores segueix plenament vigent avui, en el moment de la seva mort: “La participació democràtica reduïda a les actuals pautes de parlaments telecontrolats es convertiria en simple litúrgia endogàmica si els moviments socials no actuessin com a grups de pressió forçant el ritme transformador de les institucions”.

Barcelona, 18 d’octubre de 2003

Favb.cat