Tel.: (+34) 93 412 76 00

El turisme i la recuperació no és cosa “només” dels empresaris

El passat 6 d’abril la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón i Feixas, es va reunir amb els “representants” del sector turístic, segons diu la nota de premsa.

A la reunió van ser convidades la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat), la Federació Catalana de Càmpings, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, la Federació Catalana d’Apartaments Turístics i el Consell General de Cambres de Catalunya.

Només es va reunir doncs amb els representants “empresarials” del sector, perquè a la reunió no estaven presents ni els representants sindicals (sembla que els treballadors i treballadores no formen part del sector), ni els representants de la societat civil (sembla que el turisme no afecta la vida quotidiana, el medi ambient o la convivència).

La nota diu que “Es va compartir la diagnosi i les estratègies de futur per tal de sortir d’aquesta crisi de manera conjunta i amb força”, indicant que “s’han de prendre mesures per salvar empreses i negocis abans no sigui massa tard (…)”.

Això no és el que toca, consellera. No es pot pensar “només” en rescatar les empreses, s’ha de pensar en els seus treballadors i treballadores i, més enllà, davant de l’oportunitat de fer un canvi estratègic en un model econòmic molt depenent del turisme, també s’ha de salvar la ciutat de Barcelona (i d’altres) i salvar el medi ambient.

Abans de la pandèmia ja havia quedat clar que calia un replantejament profund del sector turístic: ara tenim la necessitat i l’oportunitat de fer-lo.

Així no, consellera. Per “sortir d’aquesta crisi”, s’ha de treballar amb tothom implicat, gestar acords amplis, cedir en alguns plantejaments economicistes, pensar en mesures a curt termini, però treballar en canvis a mig i llarg termini. Per exemple, no es pot “refugiar” el turisme a l’àmbit local només perquè no hi ha més remei, i com a mesura de curt termini. Cal pensar en un turisme de proximitat, fugir del turisme de grans desplaçaments ja qüestionat abans de la crisi sanitària pel seu impacte mediambiental.

Consellera, cal canviar. Cal treballar amb tothom, pensar en tothom i reconstruir tenint en compte un futur sostenible.

Favb.cat