L’any 2005 l’alcalde Joan Clos i Telefónica van anunciar un acord urbanístic que van presentar com una gran oportunitat per a la ciutat. En resum, Telefónica obtenia la requalificació de la seva seu a l’avinguda Roma per transformar-la en una promoció d’habitatges i, com a contrapartida, s’anunciaven diferents actuacions urbanístiques que havien de permetre “comptar amb nous equipaments” a la ciutat. El 2007 es va plasmar l’acord formalment i de seguida en van generar els dubtes: el nucli de les contrapartides el constituïa la requalificació urbanística de 9 centrals obsoletes situades a diversos barris de la ciutat, però es tractava simplement de requalificar-les com a equipaments privats, cosa que no suposava cap devolució real a la ciutat.
Ha passat 9 anys i hem constatat que les 9 instal·lacions segueixen en mans de Telefónica, la major part de les quals inactives (encara que s’utilitzen com a plataformes d’antenes), i no s’ha produït cap conversió en equipament. La ciutat no n’ha guanyat res. De fet, quan al barri de Prosperitat el moviment veïnal va demanar que la central es cedís per a equipament, Telefónica va ocupar l’espai amb tanta urgència que va provocar un greu problema ambiental. El Fiscal de Medi Ambient demana una pena de 2 anys i 2 mesos de presó al responsable d’edificació de l’empresa per aquesta actuació. Ni tan sols s’ha aconseguit que en algun barri es cedís un part de l’espai per a usos socials. En tot aquest període, cada vegada que s’ha plantejat la situació als diversos governs municipals, hem rebut evasives com a resposta. Unes evasives que indiquen que no havia interès en entrar a fons a l’anàlisi del conveni.
Estan a punt de culminar els 10 anys en els quals es preveia la reconversió d’aquestes centrals i pensem que és el moment que el tema torni a posar-se sobre la taula. Ja hem interpel·lat al nou consistori i hem sol·licitat una reunió amb la responsable municipal d’Urbanisme, Janet Sanz, per avançar en el tema.
En concret, plantegem tres qüestions:
Una valoració clara del conveni i de la seva aplicació. Una valoració que ha de conduir a una declaració pública sobre el que considerem com una mala pràctica urbanística i una coartada per justificar una operació especulativa.
Analitzar quines possibilitats podem trobar perquè finalment la ciutat recuperi la major part possible d’unes contrapartides que fins ara no s’han materialitzat.
Revisar el projecte d’edificació a l’antic edifici de l’avinguda Roma. Un projecte que ha passat diverses vicissituds i que planteja seriosos dubtes en la manera en què s’està desenvolupant.
Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
Podeu consultar també les pàgines 2, 3 i 4 del número 139 de la revista Carrer de la Favb, on s’explica amb detall el conveni, el cas concret de Prosperitat i la llarga relació de Telefònica amb la ciutat.