Tel.: (+34) 93 412 76 00

Hospital Clínic: un pas més en el canvi de model sanitari cap a la privatització

El Govern de la Generalitat ha decidit rebaixar el pressupost de l’Hospital Clínic del 2013 en 17,5 milions d’euros. Això suposa el tancament de més de 70 llits, l’activitat de quiròfans i l’acomiadament de personal. Aquests diners aniran a parar a l’entitat que gestiona l’Hospital del Sagrat Cor, on s’enviaran els malalts de “baixa complexitat” que fins ara s’atenien al Clínic.

Aquesta empresa és IDC Salut, abans Capio, entitat privada amb ànim de lucre, en realitat el fons de capital risc CVC Capital Partners, que casualment i coincidint amb les retallades dels centres públics dels últims anys, ha experimentat un gran increment d’activitat contractada amb diners públics.

Aquesta mesura afecta una gran part de la població de Barcelona, en concret unes 547.573 persones que estan assignades a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra, i també a la població de Catalunya que té l’Hospital Clínic de Barcelona com un referent sanitari públic de prestigi. Una vegada més es prenen decisions sense cap explicació ni justificació, sense debat públic i sense informar els afectats.

Fa temps que sabem que s’està duent a terme un procés privatitzador dels serveis sanitaris i dels serveis públics en general. Procés que fins ara es portava a terme de forma encoberta i opaca amb l’argument de desenvolupar un model diferent propi, el famós “model sanitari català”, que cada vegada s’assembla més al model privatitzador madrileny i de la resta de l’Estat.

Considerem que no s’han de destinar diners públics a entitats privades amb ànim de lucre que actuen per obtenir beneficis i que no garanteixen una assistència de qualitat, ja que a la part que s’ha de destinar a assistència se li resten els guanys empresarials. Volem participar i que ens consultin abans de prendre decisions que ens afecten: també en aquest tema volem tenir el dret a decidir!

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona considera que aquesta decisió perjudica greument gran part de la població de Barcelona i va en contra del sistema sanitari públic, universal i de qualitat que defensem.

Per tot això, fem una crida a totes les entitats i persones a defensar el sistema sanitari públic, a lluitar conjuntament per tal de revertir totes les mesures privatitzadores i a exercir una oposició activa, negant-nos a ser atesos en entitats privades.

Barcelona, 18 de setembre de 2013

 

Favb.cat