Tel.: (+34) 93 412 76 00

Interessos econòmics contra la democràcia

L’any passat l’Ajuntament de Barcelona va aprovar amb un ampli consens un nou reglament de participació ciutadana que recollia en bona part moltes demandes dels moviments socials de la ciutat. Feia anys que moltes entitats havíem treballat propostes orientades a ampliar nous espais de democràcia participativa, com és el cas de la celebració de consultes sobre iniciatives impulsades per organitzacions ciutadanes.

Precisament quan ja està en marxa la celebració d’una primera consulta, s’ha produït una demanda judicial contra el nou reglament de participació per part del Govern espanyol, l’Asociación de Juristas Catalanes por la Constitución i la Cámara de Contratistas.

Els motius d’aquestes demandes poden ser diversos, però resulta evident que el tercer demandant és un grup de pressió de diferents empreses que tenen en comú que una part crucial del seu negoci té a veure amb la gestió de serveis bàsics. I només cal entrar a la pàgina d’aquesta entitat per veure que el que més els preocupa en aquest moment és la gestió -privada- del cicle de l’ aigua. Una gestió qüestionada en moltes poblacions i on ja s’han produït importants processos de remunicipalització.

És bastant evident que l’intent de qüestionar el reglament de participació va lligat a la proposta de consulta (impulsada per Aigua es Vida, entitat de la qual forma part la Favb) sobre la gestió de l’aigua a Barcelona. Fa molts mesos que el Grup Agbar (filial del grup francès Suez Environment) està fent maniobres per evitar la municipalització d’un negoci que li reporta sucosos beneficis. I està utilitzant tots els recursos possibles -pressió als partits polítics, obscenes campanyes publicitàries, pressions judicials…- per evitar que les coses canviïn. La Favb ja ha patit alguna d’aquestes maniobres, en forma d’intents d’imposar censura a la revista “Carrer”. I ara la pressió passa per carregar-se la política participativa municipal. Hi ha negocis que són incompatibles amb la democràcia.

Des de la Favb seguirem defensant el dret democràtic a decidir quin tipus de gestió volem per als serveis bàsics, com és el cas de la gestió del cicle de l’aigua. Perquè coneixem prou experiències que mostren que la gestió pública de l’aigua es més econòmica i més eficient. I perquè som conscients que en els últims anys s’han produït operacions molt dubtoses legalment, com la privatització de ATLL, que el Tribunal Suprem acaba de declarar il·legal (i que ens pot sortir molt cara a tota la població), o el contracte d’Aigües de Barcelona, que ja ha estat declarat il·legal pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ara es troba pendent de recurs al Suprem.

La gestió de béns bàsics no pot estar en mans de qui anteposa el benefici privat a l’interès públic i la democràcia. L’accés a l’aigua i al sanejament és un dret humà.

Barcelona, 27 de febrer de 2018

Favb.cat