Tel.: (+34) 93 412 76 00

Jo vaig amb Grècia!

Hi ha en joc el futur del poble grec. Però, amb ell, hi ha en joc també el destí de la democràcia europea i els nostres propis anhels de justícia social i de llibertat. Després de mesos de tenses negociacions, vet aquí que els principals governs europeus, esperonats per l’FMI, llancen un ultimàtum a Grècia, exigint que la seva població, empobrida per anys de polítiques d’austeritat, assumeixi nous sacrificis per pagar un deute monstruós que van generar, no pas la gent senzilla, sinó la corrupció i l’especulació financera internacional. Quan se sap que el 52% de les famílies gregues depenen dels minsos ingressos dels avis per sobreviure, plantejar una nova tisorada en les pensions només pot ser titllat de voluntat criminal. L’acusació, llançada en aquests termes pel ministre grec de finances als dirigents de l’FMI, no té res de retòric.

Les més altes instàncies de la UE es mostren insensibles al sofriment de tot un poble… però totalment permeables als dictats de les grans corporacions bancàries. Car són elles, i no pas l’economia grega, les que han estat rescatades. Rajoy menteix quan assenyala el poble grec com una nació «morosa» que «ens deu diners».

Ara, els dirigents europeus s’indignen perquè el Parlament grec ha decidit convocar un referèndum per tal que sigui la ciutadania qui digui si accepta o no les condicions draconianes que formula la Troika. ¿Quina construcció europea és aquesta, quina mena de governants tenim que consideren intolerable donar la paraula al poble? Sabem de què parlem. En el seu dia, nosaltres no varem ser consultats quan les Corts espanyoles van modificar la Constitució per consagrar la prioritat del pagament del deute per damunt de les necessitats socials del país. I així ens han anat les coses. Per això només podem saludar el referèndum grec com un magnífic exemple de democràcia, un gest que mereix el suport de tota la ciutadania europea.

¿Algú creu que no afectaria les nostres vides si permetéssim que el poble grec fos humiliat pels poderosos; aquells que, aquí com allí, diuen que «no hi ha alternativa» a les desigualtats que colpeixen les nostres societats? ¿Algú creu que el dret a decidir podrà triomfar demà a Barcelona… si no pervé a obrir-se pas avui a Atenes? Fer-se aquestes preguntes ja és gairebé respondre-hi. Des de la FAVB cridem el veïnatge de tots els barris a fer palesa la seva solidaritat amb el poble grec acudint massivament aquesta tarda, a les 19h, a la concentració de suport que nombroses entitats ciutadanes, sindicats i col·lectius diversos estan convocant davant la seu de la UE a Barcelona.

Prou xantatges contra el poble grec!
Salut a la seva sobirania democràtica!

Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
Barcelona, 28 de juny de 2015

Favb.cat