Tel.: (+34) 93 412 76 00

La consulta és el nostre dret. Totes i tots al carrer per defensar-lo!

La FAVB crida el veïnatge de Barcelona a secundar la convocatòria de l’ANC i Òmnium Cultural, aplegant-nos aquest vespre, a les 19 h, a la Plaça de Sant Jaume per denunciar la decisió del Tribunal Constitucional i exigir la celebració de la consulta del 9-N.

No hi ha hagut sorpresa -llevat de la inaudita celeritat- pel que fa a la decisió, unànime, dels dotze magistrats. El govern de Rajoy ja feia temps que havia anticipat la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria que ahir pronunciava el TC. A aquestes alçades, però, tothom és conscient que, entre l’Estat espanyol i la societat catalana, hi ha un conflicte de naturalesa política, i no pas una disputa jurídica. Les lleis es llegeixen i es modifiquen en funció de les circumstàncies i les evolucions històriques. El moviment veïnal té memòria. Recordem prou bé que la legalització de les forces polítiques perseguides des de la guerra -i la mateixa transició- es van donar interpretant les lleis franquistes. Són els dèficits democràtics d’aquest procés els que avui brandeix el PP contra l’aspiració del poble de Catalunya de ser considerat un subjecte polític.

Assistim a un xoc de legitimitats. Una, la que empara el TC, emana d’un ordenament jurídic que duu la petja d’una casta oligàrquica de poderosos banquers, grans corporacions i polítics servils -ben sovint, corruptes-, promotors d’un nacionalisme espanyol retrògrad que nega, dins l’Estat, qualsevol altra realitat nacional. Vet aquí un règim antisocial que, de 15-M en vagues generals passant per “marees” de tots els colors, les protestes populars no han deixat de soscavar. Avui, el govern de Rajoy tem, per damunt de tot, que aquesta onada de fons acabi connectant amb la mobilització de la ciutadania catalana pel seu dret a decidir i pretén criminalitzar-la. Perquè aquesta mobilització apunta a una altra legitimitat, plenament democràtica.

Cap decret, cap tribunal pot impedir que el nostre poble prengui la paraula. Tots els ciutadans i ciutadanes, tant si són partidaris de la independència com si no, han de poder expressar-se, debatre lliurement i mesurar a les urnes el suport de cada opció. Més que ningú, la població treballadora, el jovent i les dones, la gent nouvinguda, els col·lectius empobrits per la crisi i les polítiques d’austeritat, són els primers interessats en la llibertat de Catalunya. Perquè només així tindran prou força per forjar un futur de justícia social. La FAVB crida, doncs, totes les AVV a contribuir decididament a la mobilització dels barris de la ciutat. Avui i en les properes setmanes. L’expressió del nostre parer sobre el futur del país és un dret inalienable. La consulta és irrenunciable. El 9-N, hem de poder votar.

Barcelona, 30 de setembre de 2014

Favb.cat