Davant la notícia apareguda ahir a la nit, segons la qual l’Ajuntament de Barcelona finalment no concedirà la llicència al macrohotel de la cadena Praktik als solars de les Drassanes, des de la Plataforma Salvem les Drassanes, la Favb, lʼAssociació de Veïns del Gòtic, SOS Monuments, lʼAssemblea del Raval i lʼABTS, volem posar de relleu la importància d’aquesta victòria veïnal tant per al barri del Raval i el Districte de Ciutat Vella, com per a tota la ciutat de Barcelona.
Ara fa un any que ens vam trobar amb un projecte, fruit d’una successió d’operacions especulatives i que desprès vam descobrir que estava ple d’irregularitats en la seva tramitació, però que se’ns volia vendre com un fet consumat que no es podria fer enrere. Malgrat això, vam començar un procés de lluita en el qual amb pocs mitjans materials però amb molta imaginació i la convicció que aquesta agressió urbanística no es podia permetre, hem anat descobrint no només les conseqüències catastròfiques d’un macrohotel de dos edificis de cinc i deu plantes, sinó les males pràctiques que havien permès que, en uns terrenys on el planejament preveia inicialment un 100% d’habitatge, s’acabés donant pas a 200 habitacions d’hotel.
En aquest camí hem trobat moltes incomprensions però també aliances importants, des de gent que des de l’anonimat ha posat el seu coneixement a la nostra disposició, fins a veïnat del barri i de fora del barri que han donat suport a les nostres iniciatives. Hem arribat a aquesta primera victòria important entre totes i gràcies a totes.
Hem insistit durant mesos i insistim ara, que aquest cas no afecta no només a aquesta zona i aquest barri, sinó que és una cas clau respecte a unes pràctiques urbanístiques que no es donen només al Raval i Ciutat Vella, sinó que ens consta que es produeixen arreu de la ciutat, com es pot comprovar en el cas del Rec Comtal i l’hotel del Palau en el Casc Antic o amb un altre cas semblant a Hostafrancs. Durant anys s’ha dut a terme un model de planejament i gestió urbanística on drets fonamentals com el de l’habitatge i necessitats de primer ordre com l’espai públic per al veïnat o els equipaments de barri, han anat quedant arraconats prioritzant les necessitats de la indústria turística per sobre de qualsevol altra consideració. L’històric d’aquests solars és un exemple, i el que s’ha fet durant dècades govern rere govern ha de canviar radicalment.
Per això, a l’actual govern municipal li exigim que aquest només sigui un primer pas, ja que probablement el cas del Praktik és molt simbòlic, però ni en Drassanes ni més enllà això es pot quedar en una cosa simbòlica. Sobretot tenint en compte que la sentència per la qual finalment es denega la llicència, qüestiona un Pla d’Usos que ha emparat la substitució d’habitatge per usos hotelers, greixant de camí l’especulació immobiliària.
Per una banda, cal avançar per construir l’habitatge social, l’espai públic veïnal i els mecanismes de protecció patrimonial necessaris en aquests terrenys, i per fer un planejament tant de les Drassanes com del Raval Sud que d’una vegada per totes estigui pensat pel veïnat i per al veïnat acabant amb un greuge històric. Per una altra banda, cal acabar amb un model urbanístic del qual aquest cas és un exemple però que encara és identificable en nombrosos casos arreu de la ciutat.
Continuem alerta. Cap veïna fora del barri. Cap més hotel!!
Barcelona, 13 de juliol de 2017
Plataforma Salvem les Drassanes, Favb, Associació de Veïns del Gòtic, SOS Monuments, Assemblea del Raval i ABTS