Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb, acceptada com a acusació popular en el cas del Palau de la Música amb una fiança de 6.000 euros

Després d’una llarga espera, la Favb per fi ha rebut notificació del Jutjat d’Instrucció núm. 30 informant que ha estat admesa com a acusació popular a la querella contra Félix Millet i altres membres de l’antiga direcció del Palau de la Música. Però l’acceptació va acompanyada de la fixació d’una fiança de 6.000 €. Davant d’aquesta resolució judicial, volem denunciar:

  1. Que es tracta d’una fiança dissuasòria, donada l’elevada quantia demanada respecte a la capacitat econòmica de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, que és una entitat que realitza la seva tasca social sobre la base del voluntariat. Creiem que fixar elevades fiances a entitats com la nostra és una forma de conculcar el dret a exercir l’acusació popular a organitzacions que representen els interessos socials dels ciutadans amb menys recursos
  2. La resolució s’allunya de forma ostensible de la doctrina jurisprudencial que estableix la fixació de fiances quan l’acusació popular s’incorpora a un procediment ja iniciat prèviament. En aquest cas, estem davant d’una situació on el delicte ha estat parcialment reconegut públicament pels propis acusats i per tant no hi ha cap traça que la nostra sigui una acusació sense fonaments. La nostra personació al procés està orientada a participar en representació dels interessos col·lectius implicats, en l’aclariment i judici d’un cas que té una amplia repercussió per a la vida social de la ciutat.
  3. Hem elevat un recurs demanant que es considerin les nostres raons i se’ns eximeixi de la fiança, doncs creiem que hi ha bones raons que ho justifiquen. De no fer-se, pot quedar vulnerat el dret efectiu a l’acció popular. Seria un nou element a afegir a la polèmica social i jurídica que ja ha desvetllat la forma com s’està desenvolupant aquest procés judicial.

Barcelona, 24 febrer 2010

Favb.cat