Amb una lògica implacable, com més retrocedeix l’Estat social, més s’insinua l’Estat penal com una amenaça per als col·lectius més desafavorits. I, singularment, per a les dones. Felip Puig, Conseller d’Interior del govern català, acaba de confirmar aquesta equació amb la proposta, adreçada al seu homòleg espanyol, de tipificar com a delicte la prostitució als carrers i autovies. Així doncs, es tractaria d’ultrapassar les ordenances municipals de civisme i les “lleis òmnibus”, que obrien ja la porta a multes i sancions administratives, per endinsar-se en el Codi Penal i criminalitzar sense embuts les dones en situació de prostitució.
Des de la Favb volem denunciar enèrgicament aquesta deriva cínica i autoritària. Presentada com una iniciativa “abolicionista”, la política de Felip Puig constitueix en realitat un ajut inestimable per a les indústries del sexe, per a la gran patronal de prostíbuls i locals d’altern, per a les xarxes criminals de proxenetisme. El govern de CiU vol expulsar les dones prostituïdes de l’espai públic, vol ciutats i carreteres “endreçades” que no ofereixin als turistes una imatge de misèria social. Per contra, aquest mateix executiu perd la dignitat i la vergonya mirant de captar projectes com Eurovegas -que suposarien un creixement exponencial del comerç sexual i el tràfic de persones- o tanca els ulls davant la instal·lació del major prostíbul d’Europa a La Jonquera i la transformació de la regió fronterera en un territori on regna l’ordre social de les màfies.
Volem recordar que més del 90 % de les dones prostituïdes als carrers de la nostra ciutat són estrangeres, pobres i viuen en situació d’extrema vulnerabilitat. Afegir una figura delictiva a aquesta difícil realitat constitueix un atemptat als drets humans que una societat civil democràtica no hauria de tolerar.
Des de la Favb reclamem:
- La retirada de la proposta del Conseller Felip Puig, així com la derogació de les ordenances i disposicions que suposen un assetjament administratiu contra aquestes ciutadanes.
- Una intervenció efectiva dels poders públics per protegir aquest col·lectiu de les violències i l’explotació a què es veu sotmès. En aquest sentit, alertem sobre el fet que el discurs repressiu del govern soscava el treball, més necessari que mai, d’entitats i serveis de suport, com l’oficina municipal Abits, que realitzen la seva tasca a peu de carrer. Empènyer les dones als circuits tancats de prostitució augmenta la seva indefensió front a proxenetes i “clients” agressius.
- L’obertura d’un gran debat social sobre la realitat la prostitució enmig de la crisi global que estem patint, sobre el seu impacte en la vida de les dones i en les polítiques d’igualtat que més que mai necessitem promoure.
- L’elaboració d’un marc legislatiu, àmpliament referendat per l’opinió pública, que permeti combatre eficaçment les xarxes del crim organitzat, el tràfic i l’explotació sexual de les dones; que garanteixi l’exercici efectiu dels seus drets humans, socials i de ciutadania, i en cap cas les criminalitzi per una opció a la qual s’han vist empeses o forçades; que ofereixi formació, suport i alternatives laborals a aquelles que, en tota llibertat, desitgin abandonar el món de la prostitució; que fomenti, en un mot, en el conjunt de la societat una nova cultura igualitària, oposada als ancestrals privilegis patriarcals de dominació dels homes sobre les dones.
Barcelona, 31 de maig de 2012