Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb, contra una nova privatització dels Jardins del Palau de Pedralbes

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha signat, juntament amb vuit entitats més, un manifest contra l’espectacle Natura encesa, que es representa aquests dies als Jardins del Palau de Pedralbes. Veïns i associacions el consideren “absolutament inadequat per a uns jardins d’un recinte protegit i declarat bé cultural d’interès nacional”, i denuncien que “no hi ha hagut cap sensibilitat ni respecte” per un espai “històric” i que acull “espècies protegides i molt vulnerables”.

El manifest recorda també “les destrosses que produeix any rere any el Festival de Pedralbes durant els tres mesos d’estiu, amb la instal·lació de carpes, taules, cadires i sofàs en tota la superfície de parterres, amb una entrada diària de més de 3.000 persones que trepitgen la gespa i zones de sotabosc”. Ara que Parcs i Jardins havia començat a replantar la vegetació malmesa enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha permès que se celebri aquest altre “esdeveniment multitudinari”, que durarà gairebé dos mesos, comptant el muntatge i desmuntatge, i que atraurà, segons els signants, unes 70.000 persones -unes 1.800 cada dia-.

“Els promotors de l’espectacle diuen que la instal·lació és per fer un cant a la biodiversitat i la conservació del planeta i, paradoxalment, això ho aconsegueixen destruint un jardí centenari i la seva biodiversitat, amb una gran quantitat de figures de material plàstic”, apunta el manifest. La polèmica, en realitat, ve de lluny: al Nadal passat, el mateix espectacle ja es va voler representar al Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris. Llavors es va haver de cancel·lar per l’oposició dels veïns a tancar una zona verda pública per a que acollís un espectacle privat.

Les altres entitats que han signat el manifest contra Natura encesa són l’Associació de Veïnes i Veïns de Zona Universitària, l’Associació de Veïns Camp Nou, l’Associació de Veïns de les Corts, l’Associació de Veïns i Comerciants del Racó de les Corts, la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Barri de les Corts, la Coordinadora de Veïns de Mejía Lequerica, Veïns del Complex Arístides Maillol i SOS Monuments, Salvem el Patrimoni de les Corts.

Text íntegre del manifest

Associació de Veïnes i Veïns de Zona Universitària, Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, SOS Monuments, Salvem el Patrimoni de les Corts, Associació de Veïns Camp Nou, Associació de Veins de les Corts, Associació de Veins i comerciants del Racó de les Corts, Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Barri de les Corts, Coordinadora de veïns de Mejía Lequerica, Veïns del Complex Arístides Maillol

Manifestem

Els veïns del barri, entitats i associacions de veïns considerem l’espectacle anomenat Natura encesa als Jardins del Palau de Pedralbes (7-12-21 a 9-1-22) és absolutament inadequat per uns jardins d’un recinte protegit i declarat bé cultural d’interès nacional.

Que l’espectacle anomenat Natura Encesa, (7-12-21 a 9-1-22) als Jardins del Palau de Pedralbes és absolutament inadequat per a uns jardins declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En la seva instal·lació no hi ha hagut cap sensibilitat ni respecte per aquests jardins històrics, que acullen espècies protegides i molt vulnerables que es desconeix quin impacte pot tenir sobre la flora i fauna del parc.

Després de les destrosses que produeix any rere any el Festival de Pedralbes durant els 3 mesos d’estiu amb la instal·lació de carpes, taules, cadires, sofàs, en tota la superfície de parterres amb una entrada diària de més de 3.000 persones que trepitgen la gespa i zones de sotabosc ara, quan s’ha començat el replantar vegetació i gespa, per part del Servei de Parcs i Jardins, l’ajuntament de Barcelona, La casa Gran ha permès la instal·lació d’un altre esdeveniment multitudinari amb una durada de quasi 2 mesos, comptant muntatge i desmuntatge, ocupant de nou tot el Parc.

Suposem que els representants polítics i els responsables que han signat el conveni no s’han passejat aquest darrers dies pel parc. Els informem del següent:

  • Tots els dies des dels 22 de novembre fins el dia 6 de desembre el parc ha estat ple de treballadors anant amb cotxes elèctrics o camionetes a una velocitat incompatible amb el passeig d’usuaris d’un parc públic.
  • Es trepitgen les zones enjardinades, es pengen artefactes lumínics de plàstic i altaveus als arbres.
  • Tota la llavor que han plantat des de Parcs i Jardins perquè el jardí quedi maco per l’espectacle, ha estat trepitjada per els treballadors i s’han escampat 100 km de cables i 1.000.000 de leds i focus per tots els parterres.
  • Per posar el cablejat que creuen els camins, han aixecat el sauló en molts indrets que ja veurem com queden un cop finalitzat aquest negoci privat.
  • Natura Encesa portarà una mitjana de 1.800 persones diàries o sigui unes 70.000 al llarg dels 32 dies d’ocupació.

Si et passeges de dia, que és quan es pot gaudir del jardí, aquest queda desfigurat només es veuen kilòmetres de cables per tot arreu, focus, milers de leds, estructures metàl·liques i artefactes de material plàstic contaminant, penjats pels arbres o llançats per sobre els parterres, que contribueixen a fer malbé el recinte a part de moltes àrees tancades.

Els promotors de l’espectacle diuen que la instal·lació és per fer un cant a la biodiversitat i la conservació del planeta i paradoxalment això ho aconsegueixen destruint un jardí centenari i la seva biodiversitat, amb una gran quantitat de figures de material plàstic.

Des de el Districte se’ns va presentar el projecte en una reunió virtual el 18 de novembre, quan ja estava tot decidit. L’Ajuntament no ha estat transparent, ha amagat informació ja que, com va dir un regidor a la reunió virtual, s’estava treballant des de feia mesos amb el promotor. L’AVVZU va preguntar diversos cops a l’Audiència de setembre, al Consell de Barri i a l’última audiència i no vàrem tenir cap informació al respecte. Un total mutisme. A la reunió també vàrem demanar respecte pels Jardins, perquè ja ens imaginàvem una altre agressió a aquest espai públic protegit.

Aquest espectacle, l’any passat, es va voler fer durant la temporada de Nadal, al Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris. Aquest esdeveniment es va cancel·lar després que el moviment veïnal es mostrés en contra de tancar una zona verda per a un show en què calia abonar entrada per accedir a un espai públic i que a més a més es desconeixia l’impacte sobre la flora i fauna del parc. Per el que ha sortit en premsa la suspensió va dur l’Ajuntament a comprometre’s a compensar a la promotora pels costos del muntatge que havia iniciat i aquest compromís l’ha portat a realitzar al Jardins del Palau.

Per tot això

Demanem

  • Que tots els partits polítics sense excepció no donin suport i s’oposin a aquestes activitats agressives pel Parc. Es una vergonya que un nou promotor privat gaudeixi de privilegis per part de l’administració i que es destrueixi la flora i fauna d’un parc públic per obtenir beneficis privats.
  • Exigim per transparència que l’Ajuntament aporti tota la documentació relativa als acords existents amb l’empresa promotora de l’espectacle i les contraprestacions econòmiques rebudes, la qual cosa ja s’ha demanat per Transparència al Districte.
  • Com s’ha dit que aquesta era una prova pilot d’un esdeveniment privat, esperem que l’any 2022, si es creu que és un esdeveniment únic i tan important per la ciutat, sol·licitem enèrgicament que es faci en un altre indret de la ciutat ja que aquest Parc ja no resisteix més impactes.
  • Que no s’utilitzin aquests Jardins del Palau de Pedralbes com un Part Temàtic durant mig any quan es un jardí que es considerat un bé d’interès cultural nacional.

Les Entitats que recolzem aquest Manifest estem en contra d’aquest tipus d’esdeveniments i fem un prec perquè no es torni a instal·lar en un futur cap tipus d’activitat que impacti en els jardins.

Barcelona 9 de desembre de 2021

Associació de Veïnes i Veïns de Zona Universitària,
Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona,
SOS Monuments, Salvem el Patrimoni de les Corts,
Associació de Veïns Camp Nou,
Associació de Veïns de les Corts,
Associació de Veïns i Comerciants del Racó de les Corts,
Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Barri de les Corts,
Coordinadora de Veïns de Mejía Lequerica,
Veïns del Complex Arístides Maillol

Favb.cat