Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb davant els esdeveniments del Clot

Dilluns 25 de juliol, una família amb tres fills (un menor d’edat) ha estat desnonada del pis de lloguer en què vivia des de feia vint-i-sis anys, al número 22 del carrer Andrade, al barri del Clot de Barcelona. El pis era de renda antiga i la propietat volia augmentar-ne el preu (de 250 a prop de 800 euros). Després d’una primera sentència favorable als llogaters, l’Audiència Provincial va donar la raó a la propietat, i aquest desnonament n’és la conseqüència. Des de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques i des de la mateixa Favb es va intercedir a favor de la família, intentant -sense èxit- una mediació amb l’administració de la finca i obtenint, només fa uns dies, la proposta d’un habitatge social que la família, esperant evitar el pitjor, ni va arribar a visitar.

Aquest matí, data prevista per a l’execució del desnonament, l’Assemblea Social del Clot-Camp de l’Arpa i la Xarxa de Suport Mutu havien convocat una concentració de suport a la qual s’han acabat sumant més de dues-centes persones, amb la presència solidària d’activistes d’associacions veïnals del Clot, de Nou Barris i d’altres districtes. En les últimes setmanes, a Catalunya com arreu de l’Estat, han estat nombroses les accions populars d’aquesta mena que han aconseguit aturar desnonaments, propiciant en alguns casos la recerca de solucions negociades alternatives. Avui, però, la policia semblava tenir consignes de trencar aquesta ratxa i dur a terme la resolució judicial emprant la força que calgués.

El fets, colpidors, han trobat ampli ressò en els mitjans de comunicació: un desplegament policial digne d’una operació d’alt risc (no menys de dotze furgonetes dels Mossos d’Esquadra i mig centenar d’antiavalots), empentes, càrregues, veïns ferits, prop de quaranta persones identificades, un company de l’AVV del Clot retingut durant més d’una hora (no sabem amb certesa quantes persones seran formalment inculpades per resistència a l’autoritat), la policia que accedeix al pis escalant un balcó… i la família, finalment al carrer, que ha de contemplar com s’enduen els seu mobiliari a un magatzem municipal. Tota una jornada de tensió que ha sacsejat el barri.

Des de la Favb manifestem un cop més la nostra solidaritat amb la família desnonada i trobem inacceptable i vergonyós que s’hagi arribat a aquesta situació. Els desnonaments -per impossibilitat de pagar la hipoteca o el lloguer, o com a conseqüència d’assetjament immobiliari- estan tenint uns efectes socials devastadors. És inadmissible que les famílies humils siguin tractades com a delinqüents, mentre els responsables de la crisi, banquers i grans especuladors, segueixen rebent diners públics. Més que mai, ens reafirmem en la proposta de la dació en pagament dels deutes hipotecaris i en l’exigència de mobilitzar els milers d’habitatges buits per constituir un parc públic d’habitatges de lloguer social. Sense tardança, exigim que s’aturin tots els desnonaments.

Des de la Favb considerem legítima la desobediència civil de la ciutadania davant l’abús i la injustícia que suposen aquestes execucions. La intervenció policial d’avui al Clot constitueix una escalada d’una gravetat excepcional per part de la Conselleria d’Interior. Les mobilitzacions populars contra els desnonaments continuaran. Per contra, tal com ho han demanat reiteradament
la Favb i nombroses entitats socials i ciutadanes, és Felip Puig qui no hauria de seguir ni un dia més al capdavant de la Conselleria.

Barcelona, 25 de juliol de 2011

Favb.cat