Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb davant les detencions pels fets del 15 de juny al Parlament

Des de la Favb volem manifestar la nostra total reprovació davant les detencions de persones imputades pels fets del 15 de juny a la Ciutadella; exigim que s’aturi immediatament aquesta operació policial, així com l’arxiu de les diligències endegades per l’Audiència Nacional. Com a moviment històricament compromès en la defensa de les llibertats civils, ens adrecem a sindicats, associacions i forces polítiques democràtiques per palesar la nostra inquietud a la vista de les derives repressives de la dissidència social i de les connivències amb l’extrema dreta que s’estan manifestant des dels poders públics.

En primer lloc, rebutgem la temptativa de magnificar uns incidents puntuals i aïllats, deguts en bona mesura a un dispositiu policial que semblava dissenyat per propiciar friccions, i dels quals es va desmarcar el 15-M. L’espectacle orquestrat des de la Conselleria d’Interior, amb el President de la Generalitat accedint al Parlament en helicòpter, pretenia projectar davant la ciutadania la imatge d’unes institucions representatives amenaçades i assetjades. La Favb, present també aquell dia davant el Parlament en protesta per l’allau de retallades antisocials que s’hi estaven votant, ja va denunciar aquesta operació demagògica, amplificada per mitjans de comunicació que van intentar fins i tot criminalitzar la nostra Federació.

Ara, assistim a una perillosa escalada. Mai una protesta davant d’una seu parlamentària -i n’hi ha hagut de molt més enèrgiques i amb incidents més significatius, a Catalunya i arreu- no havia donat lloc a imputacions per un delicte “d’atemptat a altes autoritats de l’Estat”, comportant la possibilitat de condemnes de fins a cinc anys de presó. Fet remarcable: la iniciativa prové de l’Audiència Nacional, estament judicial hereu del franquisme, arran d’una denúncia de l’associació d’extrema dreta “Manos Limpias”. El govern de la Generalitat no només ha atès puntualment el requeriment de la magistratura espanyola, sinó que s’hi ha aplicat amb un zel que ningú no li demanava: així, després d’identificar fins a vint-i-dues persones presumptament implicades en els fets, el Mossos han començat a practicar detencions… amb l’excusa de lliurar les citacions judicials. Un cop més, el Conseller Felip Puig, tal volta desitjós de revenja davant d’un moviment social que ha sabut plantar cara a les provocacions, intenta intimidar-lo i envoltar-lo d’una aura de perillositat als ulls de la ciutadania.

La Favb vol recordar que les protestes davant del Parlament es van produir mentre es votaven els pressupostos socialment més regressius de la història recent d’aquest país. I que les retallades en sanitat, educació i serveis socials continuen, enmig d’una contestació laboral i veïnal creixent. Els representants i estaments polítics que, el 15-J, més clamaven contra “el segrest del Parlament”, accepten de bon grat el dictat de les grans corporacions financeres que ningú no elegeix, ni controla.

En aquest context, les detencions d’ahir s’inscriuen en una tendència, cada cop més marcada i preocupant, dels poders públics a respondre a les demandes socials mitjançant la violència institucional. Les retallades no semblen afectar la Conselleria d’Interior, que vol ampliar els efectius de les Brigades Mòbils, formar noves unitats d’informació, adquirir canons d’aigua i gasos per dispersar manifestacions… Aquesta mateixa Conselleria, diumenge passat, no va veure cap inconvenient per autoritzar un míting xenòfob de PxC a la Plaça de Sant Jaume, mentre denegava a la Favb el permís de manifestar-se contra el racisme i a favor de la convivència en aquell emblemàtic espai ciutadà.

Per tot plegat, convidem la societat civil a manifestar el seu rebuig de la repressió com a resposta a les legítimes protestes populars i ens afegim a la convocatòria del moviment 15-M d’una concentració a la Plaça de Catalunya, el proper dijous, 6 d’octubre, a les 19 h, per exigir el sobreseïment del procediment endegat per l’Audiència Nacional.

Barcelona, 5 d’octubre de 2011

Favb.cat