Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia

Diferents mitjans de comunicació han informat els últims dies de l’organització d’una exhibició de vehicles de Fórmula 1 al passeig de Gràcia, en el marc de la celebració del bicentenari d’aquest carrer i associada a la cursa que tindrà lloc al juny al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló. La considerem una iniciativa deplorable, per moltes raons.

Una ciutat que pateix uns índexs de contaminació atmosfèrica i acústica elevats, i que ja està sentint de forma angoixant els impactes del canvi climàtic, no ha de promocionar una activitat que promou un dels grans causants d’aquestes problemàtiques: el cotxe.

L’Eixample és, per la seva ubicació, el districte de la ciutat que més pateix la contaminació. Encara que les “demostracions” que s’anuncien tindran un efecte marginal en aquest sentit, la crema de combustible i el soroll associat és un escarni als esforços dels seus barris per resoldre una situació greu.

Quan hi ha acords internacionals que preveuen la fi de l’ús dels combustibles fòssils, actes com aquest signifiquen la promoció d’un model tecnològic i social obsolet i perillós. L’acte en si mateix té un paper simbòlic que tira per terra tots els esforços que es fan, des de molts àmbits, per conscienciar les persones per prendre mesures per fer front al canvi climàtic i la crisi ambiental.

La quantitat d’un milió d’euros que, segons les informacions, aportarà el municipi, sumada al finançament públic que ja es dona al circuit de Montmeló, és una despesa totalment abusiva, innecessària i que es pot dedicar a usos amb molt més interès social.

Aviat s’han oblidat els accidents tràgics del circuït urbà a Montjuïc -l’últim, el 2012-, en un context mundial on s’està apostant erradicar aquestes ubicacions tan perilloses.

Creiem que, un cop més, algunes elits i lobbies han aconseguit imposar els seus interessos i les seves dèries a les necessitats de la ciutat. Són els qui porten anys conspirant contra les mesures de reducció i pacificació del trànsit de vehicles privats. Els mateixos que promouen una Barcelona d’aparador per atreure un turisme que ha perdut el nord. Els qui pensen que la ciutat s’ha de gestionar com una competició esportiva, rivalitzant amb d’altres ciutats, i no pas com una comunitat que garanteixi una vida digna, justa, saludable i participativa per a tots els seus habitants.

Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona

Favb.cat