Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb se solidaritza amb el periodista Bertran Cazorla i exigeix a la Generalitat que investigui la seva detenció i maltracte

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) i la seva publicació La Veu del Carrer expressen la seva solidaritat amb el periodista Bertran Cazorla, detingut, maltractat i vexat avui pels Mossos d’Esquadra al centre de Barcelona. Bertran Cazorla ha estat retingut, juntament amb una altra persona que l’acompanyava, quan s’ha apropat a informar-se de matinada sobre una actuació policial que tenia lloc davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra del carrer Nou de la Rambla. El periodista i el seu acompanyant han expressat als agents que consideraven inadequada la seva actuació, fet pel qual han estat detinguts. “Només exercíem el nostre compromís ciutadà”, ha explicat Cazorla un cop ha estat alliberat aquesta tarda, després de passar tota la nit i el matí detingut.

Dins de la comissaria de Nou de la Rambla, un mosso d’esquadra ha agredit el periodista, que havia retret a l’agent que no anés identificat. “En aquell moment la resta de mossos de la sala se m’han tirat a sobre”, ha explicat Cazorla, que ha necessitat atenció mèdica i ha estat traslladat a l’ambulatori de Pere Camps. Posteriorment, l’han tornat a portar a dependències policials, en aquest cas a la comissaria de Les Corts, d’on ha estat alliberat a les quatre de la tarda amb assistència de l’advocat Jaume Asens i després de que s’interessin per la seva situació diversos diputats de grups d’esquerres del Parlament de Catalunya. Després de fer declaracions a la sortida de la comissaria de Les Corts, Cazorla ha acudit de nou a un centre mèdic a fer-se un altre reconeixement.

La Favb exigeix que el Departament d’Interior de la Generalitat obri una investigació a fons dels fets ocorreguts. I denuncia el clima d’intimidació, prepotència, impunitat i opacitat en el que massa vegades actuen alguns agents dels Mossos d’Esquadra en situacions conflictives, amb especial menyspreu pel testimoniatge incòmode o crític que poden suposar els periodistes davant de determinades accions policials.

Bertran Cazorla és un periodista amb experiència professional de contrastada solvència en mitjans com El País i l’Agència Catalana de Notícies i que actualment col·labora amb el setmanari Directa. La seva vinculació amb els moviments socials de Barcelona i amb el món local de l’Hospitalet i del conjunt del Baix Llobregat és un actiu per al periodisme crític i de proximitat que de cap manera pot ser motiu de criminalització.

Tot remarcant que va ser precisament Bertran Cazorla qui que va destapar recentment que la Guàrdia Civil i la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, van homenatjar una associació feixista d’antics combatents de la División Azul, fem una crida a la ciutadania a que sigui conscient de que, amb els temps que corren, la tasca dels periodistes compromesos és més necessària que mai. El moviment veïnal, que sempre ha estat al costat dels professionals de la informació crítica, compromesa i de proximitat, no pot deixar de denunciar fets com els ocorreguts avui. Perquè sense periodisme no hi ha democràcia. I la democràcia, si no vol degradar-se encara més, ha de respectar la llibertat d’informació i els professionals que s’hi dediquen.

Barcelona, 15 de juny de 2013

Favb.cat