Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Generalitat entrega l’impost de l’aigua a la multinacional Agbar

Comunicat de la Plataforma Aigua és Vida:

El Govern de la Generalitat es ven el país i regala els impostos de l’aigua a Agbar. La viabilitat de l’Agència Catalana de l’Aigua en greu risc. El cost total de l’operació serà de 1.600 M€ que haurà de pagar la ciutadania.

La Generalitat vol cedir a l’Àrea metropolitana de Barcelona (AMB) el control del Cànon de l’aigua que tots paguem amb el nostre rebut, a canvi de 800 M€ que li entregaria l’entitat metropolitana. Però aquest impost no quedaria en mans públiques com qualsevol altre sinó que estaria en poder d’AGBAR, que és qui controla realment l’aigua a l’AMB. De fet AGBAR ja ha creat una filial per emetre bons a compte dels ingressos futurs del Cànon, ampliant el cost de l’operació degut als costos financers dels bons.

Tal i com va avançar Aigua és Vida el Govern de la Generalitat va llançar un decret que era tota una cortina de fum, dient que pretenia ingressar 800 M€ per la gestió de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El que realment farà el decret és entregar els ingressos del principal impost de l’aigua a la multinacional Agbar. Aquesta operació posarà en greu risc la viabilitat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’agent regulador de l’aigua a Catalunya, que des de la seva creació es finança majoritàriament amb aquest cànon, és a dir, tota una venda de les famoses “estructures d’estat”.

El detall de l’operació: repagament d’infraestructures, risc a l’ACA, i endeutament milionari

Davant la votació d’aquest decret el 10 de juliol al Parlament, ahir mateix des de la plataforma Aigua és Vida vam llençar una bateria de preguntes a totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya. Aquests són els temes de fons que s’hi recullen:

Els 800 M€ que entregarà l’AMB es donaran a compte de la cessió de diferents infraestructures pel sanejament de l’Aigua i de la seva explotació, que passaran a mans de la Generalitat. Però gran part d’aquestes infraestructures ja van ser pagades amb fons de cohesió europeu que no cal retornar i la resta, pràcticament, ja han estat pagats per la ciutadania en anys anteriors. És a dir, els veïns i veïnes de l’AMB pagaran per segona vegada unes instal·lacions ja amortitzades, tota una estafa a l’economia familiar i als comptes públics.

L’ACA perdrà més d’un terç del seu finançament anual, ja que les xifres d’on parteix la negociació per al retorn d’aquest crèdit a l’AMB son de 150 M€/any. El pressupost actual de l’ACA és de 416 M€, cosa que significa que amb 150 M€ menys haurà de fer front a les seves obligacions de pagament de personal, planificació hidrològica, mesures de seguiment i control de la qualitat de l’aigua, sanejament, mesures per a l’acompliment de la Directiva Marc de l’Aigua, etc. D’altra banda, cal destacar que encara serà més inviable la seva missió si aquest model s’extrapola a la resta de conques i/o sistemes de Catalunya. Aquesta operació, doncs, suposa el desmantellament de l’ACA com a administració responsable de gestionar i planificar el cicle de l’aigua amb una visió integradora dels ecosistemes aquàtics de Catalunya.

Finalment, els 800M€ en bons a 30 anys que emetrà Agbar per pagar aquesta operació, generaran de l’ordre d’uns 800 M€ addicionals en concepte d’interessos financers que pagarem tots i totes. És a dir, haurem de pagar 800 M€ més, que en comptes de convertir-se en inversions en el cicle integral de l’aigua a tot Catalunya, el destí actual que l’ACA dóna al Cànon, seran guanys d’inversors especulatius.

El Govern de la Generalitat pretén obligar la ciutadania a pagar 1600 M€, la meitat a inversors especulatius, a canvi de la venda dels actius públics de sanejament, d’augmentar l’endeutament, de la pèrdua de la capacitat inversora en la gestió de l’aigua arreu del territori català, i en definitiva, de l’obtenció d’un pitjor servei a un cost polític, econòmic, social i ambiental inacceptable. En aquesta operació hi perdem tots, fins i tot la pròpia Generalitat, i només hi guanya un actor, Agbar, multinacional francesa SUEZ i participada amb un 24% per la Caixa.

Les demandes d’Aigua és Vida: no a l’entrega del nostre país a les multinacionals

Cal posar fi a l’entrega del nostre país a les multinacionals que es lucren amb els serveis més bàsics, que mercadegen amb la vida. Per això, fem una crida a totes les forces polítiques a dir prou, especialment ERC i PSC, partidaris a data d’avui d’aquesta operació. A negar-se a l’aprovació d’aquesta mesura a la Generalitat.

Però també ens dirigim a la ciutadania perquè no es sotmeti al mandat d’unes institucions que fa anys que han deixat de preocupar-se pel bé comú, i han deixat de defensar l’Interès General. Aquesta és una operació únicament financera, que en cap cas té com a objectiu millorar la gestió del cicle de l’aigua o la qualitat de l’aigua en el medi o per a ús de la població. Aquests càlculs especulatius ni tan sols tenen en compte el Dret Humà a l’accés universal a l’aigua o al sanejament, i no es preocupen ni de la sostenibilitat financera de les administracions, ni de fer més assequible el cost de l’aigua a les famílies o empreses que més pateixen els efectes de la crisi i no poden sortir-se’n per si mateixes.

El pròxim 10 de Juliol no només es parlarà d’aigua al Parlament de Catalunya, es parlarà de quin país volem, es parlarà de qui viu sota el mandat de la Caixa i els fons especulatius.

Per tot plegat, caldrà trobar mecanismes per defensar-nos d’agressions d’aquestes característiques, caldrà començar a pensar en una campanya de desobediència civil que impossibiliti que amb els nostres impostos els fons especulatius i la multinacional AGBAR-Suez facin negoci amb un bé comú que ens dóna la vida.

 

Favb.cat