Tel.: (+34) 93 412 76 00

L’assemblea de la Favb aposta per la convivència veïnal, renova la Junta i reitera les crítiques al Fòrum 2004 i a l’especulació immobiliària

Prop de 200 persones i representants de 62 associacions de veïns i veïnes van participar dissabte, 27 de març, en la 32a assemblea general de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), celebrada al centre cultural Can Fabra de Sant Andreu. Sota el lema “El moviment veïnal, una aposta per a la convivència”, l’assemblea es va celebrar en un clima que va combinar el record per les víctimes dels atemptats de Madrid, l’eufòria per l’elevada participació i la indignació pel fet que l’Ajuntament de Barcelona encara no hagi signat amb la Favb el conveni del passat 2003 i que l’alcalde Joan Clos no hagi rebut els representants veïnals des que va ser reelegit en les últimes eleccions municipals. L’assemblea va aprovar l’informe de gestió i el balanç econòmic del 2003, el pla de treball i el pressupost del 2004, va renovar la seva junta directiva i va aprovar resolucions contràries al Fòrum 2004, a la instal·lació d’una central tèrmica al port de Barcelona i a la possible privatització hotelera del Parc del Laberint, així com dues altres en favor del dret a l’habitatge i de suport al moviment okupa, tot demanant diàleg polític i la suspensió del desallotjament de la fàbrica Hamsa, a Hostafrancs, previst pel dilluns 29 de març.

L’antropòloga i infermera Eva Fernández (Barcelona, 1957), membre de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, va ser escollida nova presidenta de l’entitat al capdavant d’una llista de consens integrada per 23 persones de 17 associacions de veïns diferents. Manel Andreu (AV Poblenou), que ha estat sis anys a la presidència de la Favb, es manté a la junta com a vocal, on repeteixen com a vicepresidents Joan B. Isart (AV Sant Antoni) i Josep Xarles (Centre Socials de Sants), els secretaris Joan García (AV Sant Cristòbal) i Rosor Poveda (AV Turó de la Peira) i el tresorer Albert Sorrosal (AV Sarrià).

“L’aposta per a la convivència” es va reflectir tant en el contingut de dos tallers impartits per l’antropòleg de la UB Manuel Delgado i el sociòleg de la UAB José Adelantado com en els debats i el pla de treball aprovat. Aquest se centra en lluitar per millorar la convivència i la qualitat de vida als barris (acolliment dels nous veïns, habitatge assequible, serveis, sanitat i ensenyament públics, mobilitat i medi ambient sostenible) i en enfortir l’organització veïnal (a partir de coordinadores de districte, noves vocalies i el nou local que la Generalitat té pendent de dotar per a la Favb).

L’assemblea va reiterar per àmplia majoria (81 vots a favor, 7 en contra i 5 abstencions) el seu rebuig al Fòrum 2004. Tot i valorar “positivament” els canvis de signe polític a la Generalitat i al Govern central, que fan que “les tres administracions impulsores del Fòrum 2004 siguin progressistes i més sensibles a les necessitats de la ciutadania”, la Favb creu que les seves actuacions estan “hipotecades pels governs de dretes anteriors i condicionades pels poders econòmics que fan pressió per defensar els seus interessos”. En aquest context, “i a pocs dies de la inauguració”, la Favb creu que el Fòrum 2004 “poc pot canviar la seva orientació” i, malgrat pugui ser “un èxit d’espectacle i propaganda”, serà “un esdeveniment marcat per l’elevat cost econòmic, unes actuacions urbanístiques discutibles i uns continguts allunyats de la realitat dels barris i els problemes de la ciutadania”.

L’assemblea va aprovar també per àmplia majoria (99 vots a favor i 5 abstencions) demanar una moratòria del projecte de central tèrmica de cicle combinat que Gas Natural ha presentat per al Port perquè significa “un nou i greu impacte sobre la qualitat de l’aire de Barcelona i la seva àrea metropolitana”. Segons dades del propi projecte, “per cada hora de funcionament amb gas aquesta central emetrà a l’atmosfera 290 tones de diòxid de carboni, 220 quilos d’òxids de nitrogen, 14,9 quilos de diòxid de sofre, 33,3 quilos de compostos orgànics volàtils, 82 quilos de monòxid de carboni i 21,6 quilos d’altres partícules”. La Favb demana, doncs, que la seva construcció “es condicioni a la redacció del nou Pla d’Energia de Catalunya” i dóna suport a “sistemes alternatius i no contaminants per a la generació d’energia elèctrica”.

Després d’un ampli debat, l’assemblea de la Favb, que es va proposar elaborar un mapa del problema de l’habitatge a Barcelona, va aprovar per unanimitat una resolució que denuncia l’especulació i el mobbing immobiliari i exigeix a les administracions i promotors privats que “el 50% de tot l’habitatge que es faci a Barcelona sigui en règim protegit” i, en gran nombre, de lloguer, i que aquest percentatge arribi al 100% “en el cas dels solars de titularitat pública”. Així mateix, la Favb demana que els habitatges de protecció “siguin gestionats per un organisme públic”, que es canalitzin les seves peticions “a través d’una llista única i oberta, vetllada per l’administració municipal” i d’una normativa que eviti “el desconcert i l’arbitrarietat que regna actualment”, reformant si cal la llei per evitar “la picaresca i situacions comparativament injustes” en casos d’”adjudicació, traspàs o venda d’habitatges de protecció”. Finalment, i amb mires a “mantenir l’arrelament ciutadà”, la resolució demana que l’habitatge protegit es destini majoritàriament “a joves i nous vinguts que estiguin o haguessin estat censats a Barcelona”, tot reservant “una quota” pels barris més amenaçats per processos “de substitució social”.
També per unanimitat es van aprovar les resolucions en contra de la instal·lació d’un hotel al Parc del Laberint i en contra del previst desallotjament de la Hamsa. L’assemblea també es va solidaritzar amb les reivindicacions d’equipaments públics a la presó Model i a la caserna de la Rambla Guipúscoa, així com amb els detinguts a Girona de l’operació Estany.

L’assemblea va aprovar l’admissió a la Favb de cinc noves associacions de veïns: Centre Social de Can Clos (districte de Sants-Montjuïc), Palmera Centre (Sant Martí), Sant Gervasi Sud (Sarrià-Sant Gervasi), Paratge Vallhonesta Can Papanaps i Urbanització Vallhonesta-Font del Gos (Horta-Guinardó). Es va donar de baixa, per voluntat pròpia, l’Associació de Veïns del Barri Gòtic.

Com a convidats, entre d’altres, van assistir a l’assemblea, que va acabar amb un sopar a Can Fabra, Assupta Escarp, regidora de Participació Ciutadana, Jordi Hereu, regidor del districte de Sant Andreu, Carme Tolosan, Directora General de Relacions Institucionals de la Generalitat i Joan Martínez, vice-president de la Confavc. També van assistir representants de CiU (Joan Puigdollers i Joana Ortega) i d’ICV-EUiA (Eugeni Forradellas, Elsa Blasco i Ignasi Fina), així com d’altres representants d’entitats sindicals i socials.

Barcelona, 28 de març de 2004

Favb.cat