Tel.: (+34) 93 412 76 00

Per a l’impuls de la bicicleta com a transport de ple dret i amb garanties de seguretat

Com a veïns i veïnes, siguem o no usuaris de la bicicleta, volem manifestar la nostra preocupació per la manca de seguretat d’alguns carrils bici de la nostra ciutat, evidenciada amb l’accident mortal que la setmana passada va patir una dona al carril bici del carrer Diputació.

A la vegada que han anat augmentat els usuaris, progressivament s’han guanyat espais per a la bicicleta, i molts carrils bici s’han senyalitzat o protegit del trànsit amb elements de barrera. Tot i així, moltes qüestions continuen sense resoldre’s adequadament: existeixen carrils bici amb molt baixa funcionalitat o que són causa de conflicte constant amb els vianants, i molt sovint les interseccions són punts altament perillosos, ja sigui perquè no estan ben resoltes, com sembla ser en el cas que ha provocat l’accident, o directament perquè el carril bici desapareix.

Molts d’aquest problemes no són únicament manca de civisme o educació vial de conductors, vianants o ciclistes, sinó que són conseqüència d’un plantejament deficient dels carrils bici i una distribució de l’espai públic poc equilibrada entre els diferents mitjans de transport, cosa que provoca situacions de conflicte entre els diferents actors: vianants, ciclistes, motociclistes, camioners i conductors d’automòbil. Malauradament aquesta situació pot arribar a tenir conseqüències molt greus.

Des de la Favb considerem que la seguretat vial dels ciclistes i la prevenció d’accidents ha de guanyar pes en la política de mobilitat de la ciutat i recolzem les mesures plantejades per les diferents associacions ciclistes, com ara el BACC o Amics de la Bici, que proposen solucions de disseny segures per a la xarxa de carril bici i una senyalització adequada que ordeni la convivència de tots els que circulem per la ciutat.

En temps de crisi econòmica i ecològica, considerem que potenciar la mobilitat en bicicleta, barata i no contaminant, és un benefici per a tots els ciutadans i demanem que se’l consideri com a un mitjà de transport de ple dret, mereixedor de totes les garanties de seguretat.

Barcelona, 9 de gener de 2012

Favb.cat