Tel.: (+34) 93 412 76 00

Manifest sobre la crisi de rodalies de RENFE

Entitats de la societat civil demanen la creació immediata d’un Gabinet de Crisi davant el desgavell de Rodalies produït per les obres del TAV

El món veïnal, sindicats i organitzacions de consumidors i usuaris del transport exigeixen reunir-se amb urgència amb el Ministeri de Foment amb la presència dels alcaldes de l’àrea metropolitana

MANIFEST DE LA PLATAFORMA D’ENTITATS SIGNANTS

Com a representants de la societat civil que som, i davant el desgavell que està provocant la construcció del Tren d’Alta Velocitat (TAV) al servei de Rodalies de Renfe, volem vehicular a l’opinió pública aquestes demandes per resoldre una situació de crisi que estem arrossegant des de fa mesos.

 1. Demanem la convocatòria del Consell d’Usuaris de Renfe creat aquest juliol i en el qual les nostres entitats hi estan representades.
 2. A més, pensem que cal crear amb urgència un Gabinet de crisi constituït per representants de les administracions implicades, aquest Consell d’Usuaris i les empreses operadores vinculades a la construcció del Tren d’Alta Velocitat (TAV) i a la gestió de Rodalies.
 3. Exigim que en les obres es prioritzi la seguretat dels treballadors i de les persones usuàries, intensificant les inspeccions perquè ja no hi hagi més accidents laborals com els que s’han anat succeint.
 4. Com a servei públic que és Rodalies, pensem que cal que es prioritzi la mobilitat dels viatgers i viatgeres per damunt dels terminis d’arribada del TAV, ja que percebem que aquesta no és la prioritat de la ciutadania.
 5. Les entitats firmants d’aquest comunicat creiem que és necessària una reunió urgent amb el Ministeri de Foment, en la qual també hi estiguin convocats els alcaldes de l’àrea metropolitana i les nostres organitzacions com a representants de la societat civil.
 6. Instem el Síndic de Greuges i la Fiscalia General de Catalunya que actuïn en la delimitació de responsabilitats d’aquest desgavell, ja siguin representants de les administracions públiques o de les empreses contractades.
 7. Instem al Parlament a crear una comissió de seguiment d’aquesta crisi oberta per les obres del TAV.
 8. Paral·lelament a aquestes actuacions, i vetllant per les persones usuàries, demanem que s’incrementin les accions informatives tant en els mitjans de comunicació públics com privats, pel bé comú de tota la ciutadania.
 9. Pensem que s’ha d’agilitzar el procediment per fer les reclamacions i devolucions de les persones afectades, amb la creació de més oficines per dur-les a terme el més ràpid possible.
 10. Les entitats signants ens reservem el dret de convocar la ciutadania a participar en accions de protesta per tal d’assolir les demandes d’aquest manifest.

Barcelona, 26 d’octubre del 2007

Entitats signants:

 • Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC)
 • Comissions Obreres del Barcelonès
 • Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
 • Federació d’Associacions de Veïns del Baix Llobregat (FAVBaix)
 • Federació d’Associacions de Veïns del Bages
 • L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (L’OCUC)
 • Associació per a la Promoció del Transport Públic) (PTP
Favb.cat