Tel.: (+34) 93 412 76 00

No a una nova incineradora

Davant la proposta de construcció d’una nova incineradora a Barcelona avalada per alguns informes tècnics i amb l’argument de que és la millor opció per garantir el tancament de l’abocador de Garraf l’any 2006, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) vol recordar:

El 25 de maig de 1999 es va celebrar una Audiència Pública per impulsar des de la ciutat de Barcelona una solució sostenible i participativa a la crisi dels residus municipals. Aquesta audiència pública la va sol·licitar la Plataforma Cívica ‘Barcelona Estalvia Energia’, de la qual la Favb és membre. L’objectiu era que els grups municipals es posicionessin davant de les eleccions municipals que es van celebrar el 13 de juny de 1999.

La Plataforma Cívica per la Reducció de Residus va recollir 107.000 signatures per impulsar una ILP amb l’objectiu de prohibir la incineració. El resultat del debat parlamentari, l’octubre del 2000, no la va acceptar.

Els reiterats incompliments de l’EMA (Entitat Metropolitana del Medi Ambient) en els terminis posats pel tancament de l’abocador de Garraf.

De sobres són coneguts els efectes nocius que té el tractament de residus per incineració. Aquesta genera emissions de diòxid de carboni que incrementen l’efecte hivernacle i pot provocar en les persones efectes cancerígens i alteracions del sistema endocrí.

Aquests fets demostren la capacitat de rebuig de la ciutadania a la incineració i la ferma voluntat d’avançar en altres solucions que contemplin sobretot la reducció, el reciclatge i la reutilització dels nostres residus.

Per tot això diem:

  • No a la construcció d’una nova incineradora a Barcelona ni a cap altre indret.
  • Que s’obri un debat participatiu amb la ciutadania, les entitats, plataformes, col·lectius organitzats i les administracions per buscar solucions consensuades al problema.
  • Que tots els grups polítics es manifestin davant d’aquest fet prèviament a les eleccions municipals i autonòmiques.

Barcelona, 27 de febrer de 2003

Favb.cat