Tel.: (+34) 93 412 76 00

No volem activitat privada als centres sanitaris públics: Sanitat pública per a tothom!

El passat cap de setmana el conseller de Salut Antoni Comín va fer unes declaracions on explicava les seves intencions, i les del Govern, per facilitar que en els centres sanitaris públics es faci activitat privada, i que justificava per l’obtenció d’una “font de finançament”.

Argumenta Comín, sense aportar cap dada, que aquesta pràctica permetrà incrementar el pressupost dels centres públics. Sabem que és fals, ja que moltes vegades aquestes activitats privades són deficitàries i necessiten diners i mitjans públics. El conseller està començant a mostrar la seva cara real: ha passat de defensar de forma teòrica el sistema sanitari públic a continuar amb les polítiques de governs anteriors d’enfonsar el sistema públic, continuar amb les retallades i potenciar la sanitat privada.

Aquestes són les polítiques que han portat a l’augment de les llistes d’espera i a la precarització dels serveis i de la situació laboral dels treballadors sanitaris, amb la finalitat d’assolir una “austeritat” que es pagarà cada cop més cara en salut i patiment per a la majoria de ciutadans, i que també té i tindrà repercussions econòmiques molt negatives. Estem entrant en un cercle viciós on les mesures d’austeritat alliberen equipaments que poden justificar el seu aprofitament per l’atenció privada dissimulant en la seva aportació a una suposada sostenibilitat l’aspecte vergonyós del seu desaprofitament social.

És a més una mesura perversa, ja que permet que les persones amb més recursos econòmics se saltin les llistes d’espera utilitzant les instal·lacions i els mitjans públics que haurien d’atendre les persones que estan esperant, incrementant les desigualtats ja en si mateixes determinants de la nostra salut.

Els veïns i veïnes defensem un sistema sanitari públic, universal i de qualitat. Exigim del govern polítiques clares per defensar-lo i que s’hi destinin els mitjans econòmics suficients juntament amb una gestió transparent i eficient perquè siguin accessibles a tota la població.

Des de la Favb fem una crida a donar suport a aquelles forces polítiques que defensin clarament una sanitat 100×100 pública, universal i de qualitat.

Favb.cat