Tel.: (+34) 93 412 76 00

Preocupació pel bloqueig dels pressupostos municipals i el Pla d’Inversions

El bloqueig en l’aprovació del pressupost municipal i la situació plantejada a l’últim Plenari municipal generen una gran incertesa i preocupació sobre el futur de la política municipal. Una situació que no és nova i que ja hem denunciat en el procés d’elaboració del PIM (Pla d’Inversions Municipal 2013-2016).

De la lectura del PIM (part de la qual es pot consultar al número 126 de la revista Carrer) se’n desprèn una forta retallada d’inversions respecte als mandats anteriors, i una retallada igualment forta als barris que pateixen de forma més intensa els estralls de la crisi (i de la qual se’n fa ressò la pròpia estimació de la renda dels barris que elaboren els serveis tècnics de l’Ajuntament).

També constatem que s’ignoren completament les demandes que amb més insistència han fet els barris (escoles bressol, biblioteques, etc.) i en canvi es dediquen molts recursos a la Barcelona d’aparador (reforma del passeig de Gràcia, el Paral·lel, el Born…). I, malgrat que l’Ajuntament insisteix que la seva prioritat són les polítiques socials, observem que algunes tenen greus problemes d’implementació (per exemple, el pla de beques menjador, que ha acabat amb menys usuaris que en anys anteriors o la centralització del repartiment del Banc d’Aliments); d’altres són completament insuficients (com en el problema de l’accés a l’habitatge) i altres es deriven cap a entitats que tenen un model de gestió més caritativa que de drets socials.

Ens preocupa que finalment els pressupostos s’acabin aprovant sense una rectificació de fons, amb una reproducció de l’aliança conservadora en polítiques socials i sense el diàleg obert amb el teixit social que demanda la situació. I ens preocupa molt que aquesta situació afecti directament projectes que porten molt de temps esperant una solució, com els equipaments de Glòries o la cobertura de Sants, i que corren perill de patir nous endarreriments.

Per això demanem que s’aprofiti aquest mes de reflexió per esmenar els pressupostos i el PIM en el sentit que demanem els barris.

Barcelona, 12 de febrer de 2013

Favb.cat