Tel.: (+34) 93 412 76 00

Quan la legítima resistència és cruelment criminalitzada

El 25 de juliol de 2011 van ser desnonats de manera violenta de casa seva en el barri del Clot la Verónica i l’Eliseo, un matrimoni amb tres fills que feia 26 anys que vivia en aquell pis amb un contracte de renda antiga i no podia assumir que els doblessin el lloguer.

El propietari de l’immoble els va demandar i va acabar guanyant el judici, abocant-los al carrer després de pagar puntualment tots aquells anys. L’Observatori Desc i la Favb ho denunciàvem el mateix dia amb un comunicat que descrivia el que va passar:

“El fets, colpidors, han trobat ampli ressò en els mitjans de comunicació: un desplegament policial digne d’una operació d’alt risc (desenes de furgonetes dels Mossos d’Esquadra i mig centenar d’antiavalots), empentes, càrregues, veïns ferits, prop de quaranta persones identificades, un company de l’AVV del Clot retingut durant més d’una hora, la policia que accedeix al pis escalant un balcó… i la família, finalment al carrer, que ha de contemplar com s’enduen els seu mobiliari a un magatzem municipal. Tota una jornada de tensió que ha sacsejat el barri.”

No tenint prou amb l’escarni a la dignitat de les persones que la policia va protagonitzar aquell dia, la Conselleria d’Interior de la Generalitat considera que l’oposició mostrada per la família afectada i el veïnat és motiu de denúncia. En concret, en el judici que se celebrarà els pròxims 14 i 15 de desembre la Generalitat demana penes de presó d’entre dos anys i dos anys i tres mesos per als desallotjats, la Verónica i l’Eliseo, i d’entre quatre i cinc anys i tres mesos de presó per a tres veïnes que els hi donaven suport. Molt per sobre del que demana la mateixa Fiscalia, que sol·licita una pena que no suposa ingrés a presó pels encausats.

Entenem que aquesta brutal i injustificada actitud de la Generalitat de Catalunya només obeeix a la voluntat d’imposar un càstig exemplar que serveixi d’avís a tota a aquella gent que posa en dubte la seva autoritat.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Clot ha fet petició de reunió al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, per demanar-ne explicacions. El desitjable seria que quan es produeixi la trobada, el president Puigdemont anunciï la retirada de les acusacions. En cas de no ser així, la petició de dimissió del Conseller Jordi Jané serà inevitable.

Davant d’uns fets tan injustos, les organitzacions sotasignats empenyem el conjunt de les forces polítiques a exigir la retirada dels càrrecs sobre els encausats. Els representants d’un país “normal” no poden permetre que aquesta gent vagi a la presó. Mai acceptarem la criminalització de la defensa dels drets socials bàsics, com és el dret a l’habitatge”.

Observatori DESC i FAVB

Favb.cat