Tel.: (+34) 93 412 76 00

Que es foti la Troika!

Dissabte, 1 de Juny
Manifestació contra les polítiques d’austeritat i els pressupostos antisocials

Amb aquest crit de rebuig, alçant-se contra les assoladores conseqüències de l’austeritat dictada per la Comissió Europea, l’FMI i el Banc Central, la ciutadania portuguesa ha ocupat diverses vegades les avingudes i places del seu país. Aquest proper dissabte, 1 de juny, tornarà a fer-ho, i els seus moviments socials ens conviden a unir les nostres veus a la seva protesta. Des de la Favb, volem animar el veïnat de la ciutat a sortir al carrer, secundant la convocatòria de diferents organitzacions sindicals, assemblees de barri i corrents alternatius, que criden a manifestar-se, a les 19 h, des de la Plaça Universitat fins a la delegació de la UE, al Passeig de Gràcia.

Les exigències de les elits financeres europees troben una dòcil acceptació per part del govern del PP, immers en una vasta ofensiva contra els nostres drets laborals, socials i civils. Sota la bandera de “l’ajust fiscal”, enmig d’un atur massiu i unes desigualtats creixents, s’albira un canvi de model, amb el desballestament de l’Estat social i l’amenaça d’una regressió que es podria mesurar en dècades. Més enllà de la retòrica, tampoc no es percep cap resistència a aquestes polítiques per part del govern català. El debat amb Madrid se centra en el marge de dèficit que serà autoritzat en els pressupostos de la Generalitat; val a dir, en l’abast que tindria una nova bateria de retallades. El desallotjament, per part del Mossos d’Esquadra, del Rectorat de la UB, que ocupaven pacíficament la setmana passada estudiants i professors en protesta per la precarietat del personal docent i la deriva elitista de la universitat, resumeix la filosofia del Govern: planys davant les imposicions de Madrid i Brussel·les… però mà dura contra la gent treballadora i el jovent que realment s’hi oposa.

La manifestació d’aquest dissabte no serà, però, l’única que omplirà, aquest mes de juny, els carrers de Barcelona. De cara al dia 16, la Confederació Europea de Sindicats crida a mobilitzar-se contra unes polítiques comunitàries que, si bé estan ensorrant els països del Sud en la pobresa, condueixen igualment les grans metròpolis industrials a una greu recessió. Un cop més, la Favb farà costat al moviment obrer. Totes aquestes lluites i iniciatives, palesant una resistència creixent dels diferents sectors de la societat civil, constitueixen sens dubte una bona notícia. Cal, però, que siguem capaços d’articular les nostres forces. Dissabte passat, a Mataró, es mobilitzaven plegats tots els sindicats, forces d’esquerres, activistes del 15-M. En diferents comarques, les plataformes unitàries contra les retallades ho han aconseguit també. El 28 d’abril, a Barcelona, confluint en una enèrgica denúncia dels pressupostos antisocials, marees, moviments, entitats ciutadanes, sindicats… varem fer un pas significatiu en aquest mateix sentit. Hem de seguir insistint.

Fidel a la vocació unitària del moviment veïnal, la Favb es compromet a treballar a favor d’aquesta entesa. Només bastint un potent moviment popular podrem aturar l’escomesa neoliberal, entreveure la perspectiva d’un futur de plenitud democràtica, d’una Catalunya social i una Europa solidària.

Ens trobem, doncs, al carrer. Juntes ho aconseguirem. Que es foti la Troika!

Barcelona, 29 de maig de 2013

Favb.cat