Tel.: (+34) 93 412 76 00

Rebuig i indignació pel desallotjament de l’acampada de plaça Catalunya

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), conjuntament amb la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH), totes elles entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets humans, volem expressar el nostre rebuig i indignació pel desallotjament de l’acampada de plaça Catalunya realitzat aquest matí per un operatiu conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana.

Considerem que al llarg d’aquests dies, la plaça Catalunya havia recuperat una de les seves funcions originals: ser un espai on la ciutadania pot parlar, trobar-se i expressar-se. Davant d’aquest exercici inèdit de democràcia ciutadana, els poders públics han optat per dissoldre’l per la força abduint raons securitàries vinculades a la celebració de la copa de futbol.

Per tot això, DENUNCIEM:

  1. La violació del dret de reunió dels i les participants a l’acampada, vulnerant l’article 21 de la Constitució.
  2. La manca de voluntat de diàleg i la inexistència de canals de mediació amb el Departament d’Interior per cercar una solució pacífica i raonada.
  3. L’ús desproporcionat de la força per part dels efectius policials davant d’una concentració pacífica i sense que s’hagués produït cap acte de provocació o violència previ.
  4. L’absència del distintiu identificatiu a l’uniforme dels cossos policials, tal i com preveu la instrucció aprovada per la Generalitat de Catalunya en data 12 de novembre del 2008.
  5. L’assetjament i agressions a nombrosos professionals del periodisme, afectant així a la seva tasca informativa i al dret d’informació dels ciutadans reconegut en l’article 20 de la Constitució espanyola.
  6. La intervenció il·legítima dels béns dels acampats per part de les forces policials.

Per tot això,
Reclamem al Departament d’Interior:

  • Que obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és atribuïble tan sols als mateixos agents de policia antiavalots o ha existit algun altre tipus de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del seu resultat, es depurin les responsabilitats que s’escaiguin.
  • Que s’obri un procés de diàleg i mediació amb els acampats per tal de reconduir la situació.
  • Que s’apliqui immediatament la normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya que estableix la obligació de dur un distintiu identificatiu en l’uniforme dels Mossos d’Esquadra per tal d’evitar la situació d’actual d’impunitat sota la qual actuen els agents del cos d’antiavalots.

Barcelona, 27 de maig del 2011

CONVOCATÒRIA DE MANIFESTACIÓ PER LA SANITAT PÚBLICA I EL DRET A REUNIÓ A LES PLACES: 17 hores, Monument a Colom
CONVOCATÒRIA de CASSOLADA PER EXPRESSAR EL NOSTRE REBUIG AL DESALLOTJAMENT: 19 hores, Plaça Catalunya

Favb.cat