Tel.: (+34) 93 412 76 00

Reunió de la Favb amb l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona

Una àmplia delegació de la Favb es reuneix aquesta tarda (19.30 hores) a l’Ajuntament de Barcelona amb l’alcalde Joan Clos i l’equip de govern de la ciutat a instàncies de les autoritats municipals. No se’ns escapa que estem en època preelectoral i que ens reunim amb un alcalde i uns tinents d’alcalde que també són candidats, però hem acceptat la invitació a aquesta reunió perquè sempre hem estat i estem oberts al diàleg. Durant el mandat municipal que ara acaba ens hagués agradat reunir-nos en més ocasions, però això ha estat impossible.

La invitació, cursada pel regidor Ernest Maragall, instava a obrir amb aquesta primera trobada un procés de debat sobre tres grans qüestions: urbanisme i habitatge, equipaments, i participació ciutadana. Malgrat que creiem que hi ha altres temes que també requereixen atenció (immigració, mobilitat, tractament de residus, gent gran, convivència ciutadana’), hem acceptat la proposta perquè coincideix amb els eixos del treball que va fer el II Fòrum Veïnal Barcelonès el desembre passat, culminat amb un manifest que van signar més de 200 entitats i col·lectius.

El II Fòrum Veïnal va constatar que l’origen de molts conflictes urbans rau en una manca d’informació prèvia i de mecanismes efectius de participació ciutadana. El manifest assenyalava ‘la gran preocupació existent al moviment veïnal per actuacions de les administracions que permeten els promotors privats actuar amb total impunitat, subordinant els interessos públics a la satisfacció dels interessos especulatius?. I una de les seves conclusions va ser demanar un pla d’equipaments que, amb visió de ciutat, tingui en compte les necessitats de cada barri.

Per tot això, la Favb es manté oberta a dialogar amb l’Ajuntament i els grups polítics per arribar a conclusions i intentar resoldre temes pendents, així com per evitar que es repeteixin actuacions que considerem negatives. En cap cas, però, volem suplantar el treball que fan les associacions de veïns i entitats de cada barri, sinó, des de la nostra autonomia com a federació, reforçar el seu treball i canalitzar les lluites i reivindicacions veïnals.

En qualsevol cas, som conscients que, ara, a dos mesos de les eleccions, hi ha poc temps disponible per fer un bon treball. Però, com que no acceptaríem participar en reunions que es limitessin a parlar per parlar, manifestem la nostra intenció de concretar avui la taula de debat proposada per l’Ajuntament en, com a mínim, els següents punts:

Urbanisme i habitatge. Plantejarem la retirada del pla director del Portal del Coneixement de les Corts; posarem sobre la taula les al·legacions presentades pels veïns de Sants i Sagrera-Sant Andreu sobre l’aribada del TGV; demanarem aclariments i exposarem les nostres idees sobre el pla d’habitatges promès pel futur; criticarem la venda de sòl públic per construir un Corte Inglés; i exposarem la nostra preocupació sobre l’evolució de l’urbanisme lligat al 2004 i al Poblenou.
Equipaments. Exigirem l’elaboració d’un inventari de solars qualificats com a equipaments a tota Barcelona com a primer pas per l’elaboració d’un necessari pla d’equipaments de tota la ciutat, concretat per barris. Volem debatre què és un equipament: per nosaltres no és acceptable que es qualifiqui com a tal un hotel de luxe a Montjuïc ni que s’aixequin habitatges per a joves en llocs qualificats com a equipaments, ja que les dues necessitats cal abordar-les per igual. I manifestarem la nostra frontal oposició als projectes de privatització de la sanitat.
Participació ciutadana. Volem parlar de la restitució del contingut polític dels plens de Districte i demanarem la recuperació de les sessions mensuals i del ple dret a veu. Volem discutir també la composició del Consell de Ciutat i demanar explicacions sobre la promesa incomplida d’implantar l’elecció directa dels consellers de Districte en el mandat que ara acaba. Preguntarem si les memòries participatives establertes per les noves normes de participació donaran pas a uns pressupostos participatius. I demanarem per què no s’ha obert un debat ciutadà sobre el túnel d’Horta, al qual ens oposem mentre que socialistes i convergents hi estan d’acord al Parlament.

Encara que aquesta reunió de treball arribi tard, agraïm la invitació de l’Ajuntament i volem manifestar que hi assistim amb esperit constructiu.

Per fer la valoració de la trobada convoquem demà una RODA DE PREMSA: DIVENDRES 14 DE MARÇ; 12.30 HORES
SEU DE LA FAVB
(c/ Obradors, 6-8)

Barcelona, 13 de març de 2003

Favb.cat