Tel.: (+34) 93 412 76 00

Situació a les casernes de Sant Andreu i les persones que hi viuen

La problemàtica de les casernes de Sant Andreu se centra bàsicament en la vulneració dels drets més elementals de les persones. A la vegada que es plantegen propostes de futur que el barri i la ciutat necessiten, també s’ha de tenir en compte el futur de les persones que allí hi viuen.

Han hagut de passar prop de dotze mesos perquè les administracions actuessin, encara que tal com ho veiem, no s’ha resolt el problema de fons. En un primer moment el barri es va bolcar amb ajudes solidàries. Algunes associacions de veïns han tingut un paper important en la dignificació de la situació de les persones que viuen a les casernes. Posteriorment, l’afluència de noves persones que acudien buscant aixopluc ha desbordat totes les previsions i la situació ha esdevingut un greu problema humanitari.

No ha faltat qui aprofitant aquesta problemàtica ha intentat despertar actituds xenòfobes i racistes en el veïnat i en contra de les entitats que hi estan donant suport. En concret, l’associació de veïns de Sant Andreu Nord ha patit directament agressions i insults sense que sortosament els fets anessin a més.

Aquests fets que comporten un atemptat a la dignitat de la persona humana no són aïllats. A Alcarràs estem veient com persones sense papers s’estan amuntegant en busca de feina i el més elemental per viure.

Juntament amb l’enderrocament de les casernes com a primer pas per respondre a la manca d’equipaments, serveis i habitatge protegit que el barri necessita, s’ha de resoldre el problema humanitari de les persones que hi viuen.

Per això considerem imprescindible:

  • Donar un permís de treball temporal a totes aquelles persones que ho sol·licitin mentre no es regularitzi la seva situació. Aquesta demanda coincideix amb manifestacions que van en aquest sentit fetes pel mateix Ajuntament i Generalitat, a més de moltes altres entitats socials.
  • Creació d’un centre d’acollida per a immigrants, que la ciutat de Barcelona no té, i eliminació del centre d’internament de La Verneda, que a la pràctica funciona com a presó.

I denunciem:

  • L’abandonament de les administracions, però sobretot del Ministeri de Defensa, d’una situació que era responsabilitat seva i que no ha afrontat amb responsabilitat.
  • La Llei d’Estrangeria i les propostes de reforma que planteja el Partit Popular, ja que s’ha mostrat ineficaç i contradictòria per resoldre mínimament les problemàtiques de la immigració. Estem en contra del seu enduriment i de la criminalitat que comporta cap als immigrants amb el perill d’alterar la convivència en els nostres barris.

Barcelona, 18 de juliol de 2003

Favb.cat