Des de la revista Carrer i la Favb donem suport al comunicat dels treballadors i treballadores de BTV del passat 29 de juny on es demana l’anul·lació del concurs per a la gestió de l’ens i la dimissió de l’actual consell d’administració d’ICB, per la seva responsabilitat en la voluntat de privatització de la televisió pública de la ciutat
Entenem la preocupació dels treballadors advertint que l’externalització pot suposar una major desprotecció laboral, com ja hem vist en nombrosos antecedents de serveis públics gestionats per empreses l’objectiu principal de les quals és obtenir la màxima rendibilitat.
Es tracta d’un sector, el periodístic, que és un dels més precaritzats de la ciutat. Des de la revista Carrer coneixem de prop la situació laboral de molts periodistes d’informació local que, o bé han de treballar pràcticament “gratis” per exercir la professió lliurement, o bé pateixen situacions que s’apropen a l’explotació laboral, o bé han de plegar-se a la pressió ferotge de les seves empreses sobre els continguts que publiquen per motius aliens als criteris periodístics.
Des de la Favb apostem per una televisió de Barcelona de gestió netament pública, no només perquè té més possibilitats de ser viable econòmicament, sinó perquè també pot caracteritzar-se, si hi ha voluntat política, per ser una eina exemplar des de la qual promoure la llibertat d’informació i la pluralitat política. Per a això cal treballar en un model, consensuat entre totes les forces polítiques i socials, perquè la televisió pública no esdevingui la veu del govern i recuperi el pols del que passa la ciutat. Recordem els inicis de la televisió de Barcelona i com es va desmantellar un model basat en unes televisions de barri que eren una veritable escola de periodisme local i donaven joc a la veu de la Barcelona dels barris. Una sensibilitat que caldria recuperar.
És possible fer-ho respectant el drets laborals, aplicant un codi ètic i un criteri professional, implementant eines de control que impedeixin fer un ús partidista del mitjà i obrint els seus continguts i sensibilitat als problemes i aspiracions ciutadanes en tota la seva complexitat.
Barcelona necessita uns mitjans de comunicació públics a l’alçada dels seus professionals i de la seva ciutadania crítica. La televisió pública també hem de construir-la entre tots, i la ciutadania hi té molt a dir.
Barcelona, 1 de juliol de 2015