Tel.: (+34) 93 412 76 00

Tenim el 30%! Pas importantíssim per a l’habitatge assequible a Barcelona

Celebrem una nova victòria veïnal que permetrà ampliar el parc d’habitatge protegit a la ciutat

Aquest 19 de setembre la proposta de reserva del 30% d’habitatge protegit en noves construccions i grans rehabilitacions va rebre el suport d’una majoria dels grups municipals a la Comissió d’Ecologia, Mobilitat i Urbanisme i, per tant, ja disposa dels vots suficients i ha estat aprovat.

Van donar el “sí” al 30% les formacions BeC, ERC, PSC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé, als quals volem agrair l’altura de mires, la capacitat d’acord i el treball en favor del dret a l’habitatge a la ciutat. El PDeCAT va optar per una reserva de vot deixant les portes obertes a sumar-se, així com la CUP-CapgiremBcn, que ha de debatre el seu posicionament. C’s i PP van demanar la retirada del punt de l’ordre del dia, però el primer va fer reserva de vot fins al Ple, mentre que el segon va votar no.

Aquest pas de gegant ha estat possible gràcies a l’empenta de les entitats socials, que vam decidir fa un any i mig presentar una moció al Ple, i al suport de la majoria de la ciutadania, la societat civil i moviments socials de Barcelona. Un cop més, la lluita i les propostes del carrer i la ciutadania organitzada ha estat el motor d’una mesura innovadora i revulsiva en favor del dret a l’habitatge.

Aturar urgentment els desnonaments, frenar la nova bombolla del lloguer i l’expulsió de veïnes és imprescindible, però si no augmentem el parc d’habitatge assequible no acabarem amb el problema. Barcelona té un parc públic de l’1,5% quan la mitjana europea és del 15-20%. Hi ha 37.000 inscrites al registre de HPO, i es necessiten 75.000 habitatges per assolir el 15% del parc d’habitatge social que marca la Llei d’Habitatge catalana per al 2030.

Aquest 30% significarà guanyar uns 400 habitatges protegits a l’any, i si s’hagués aplicat des del 2007, avui tindríem 4.500 habitatges més per sota el preu de mercat, i 12.000 de nous al 2030. No podem deixar la creació d’habitatge protegit només en mans dels pressupostos públics: cal exigir responsabilitats i aportacions al sector privat.

L’aprovació de la mesura és un punt d’inflexió importantíssim que per primer cop s’aplicarà a Catalunya i que ens iguala a les experiències més avançades de tot el món, com París i Nova York. Fins ara l’habitatge protegit només es podia situar en noves zones de creixement: amb el 30% podrem tenir habitatge per sota del preu de mercat a tots els barris la ciutat.

La mesura que ahir es va aprovar es ratificarà el pròxim divendres 28 al Ple de la ciutat per aprovar-se definitivament a la subcomissió d’Urbanisme amb la Generalitat a principis d’octubre. Aquest és un tràmit de control de legalitat, no per expressar si estàs a favor o en contra, per tant no acceptarem dilacions sobre allò que una figura independent com el Secretari Municipal ha validat i el Ple haurà aprovat, doncs seria una ingerència escandalosa.

Continuarem treballant en la recerca de més suports polítics de cara a la votació del 28 de setembre al Plenari de la ciutat, esperit que ha guiat al grup promotor des del primer dia. També fem una crida a tots els actors del món de l’habitatge perquè s’impliquin en l’impuls i aplicació del 30% per tal que sigui un èxit, i anunciem que seguirem vigilants perquè es faci efectiva la mesura.

Reiterem doncs la nostra gran alegria per la notícia que ahir vam poder anunciar i recordem que és imprescindible estendre el 30% a la resta de Catalunya, començant pels municipis metropolitans!

Aprofitem per convidar tota la ciutadania de Barcelona a l’acte que farem avui dijous dia 20 de setembre a les 19h a la Lleialtat Santsenca, on comptarem amb expertes destacades per entendre la importància de canviar les regles del joc per garantir el dret a l’habitatge.

Exigim dret a l’habitatge!! #TenimEl30

PAH de Barcelona (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca), Observatori DESC, FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), ABTS (Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible), Sindicat de Llogaters i Llogateres

Podeu accedir des d’aquest enllaç a la roda de premsa.

Favb.cat