Tel.: (+34) 93 412 76 00

Terrasses de restauració: arribem a les 1.000 denúncies

Al juliol del 2021 la Favb i altres entitats socials vàrem iniciar una campanya de denúncies dels greus incompliments en l’ocupació de l’espai públic que realitzaven molts establiments de restauració. La campanya es diu “L’espai públic és públic!“.

La iniciativa venia a corroborar el diagnòstic del desgavell post-covid que s’havia instal·lat a les terrasses de Barcelona, sobre el qual havíem alertar poc abans a l’article “La nova anormalitat de les terrasses“.

Des de llavors, hem publicat 1.000 foto-denúncies. I també hem informat en el darrer any de més de 300 denúncies administratives a l’Ajuntament de Barcelona. Denúncies que, gràcies a l’enorme esforç dels reduïts equips d’inspectors i inspectores municipals, han fet que el 2022 fos un any rècord en sancions: 3.549 sobre 6.501 establiments, o sigui, un 55% de sancions (tot i que hi ha establiments amb més d’una). I el 2023, amb dades del mes d’octubre, va per un camí semblant.

Malauradament, tot aquest esforç no s’ha traduït en una normalitat en l’ús de l’espai públic, i molts restauradors, en especial a les zones massificades i turistificades, segueixen incomplint de manera flagrant les normes de convivència ciutadana. Ocupant el triple de taules de les que tenen concedides, tancant en horaris que no els corresponen, impedint la mobilitat a les persones amb problemes de visió i, sobretot, creant enormes problemes de soroll al veïnat proper.

Carrer de Sardenya, un exemple d’incompliment flagrant

I com diu la dita, “como muestra, un botón”. La fotografia que il·lustrava l’article de 2021, és d’una terrassa que està ubicada al carrer de Sardenya 48.

Avui segueix incomplint les normes de l’Ordenança amb total impunitat. Li han concedit una nova terrassa a la calçada (curiós, després de tants incompliments), i té permís per posar -en el lloc adequat- quatre taules a la vorera i set a la terrassa de calçada. Però, en lloc d’això, es munta un saló gegant amb mobiliari no autoritzat que, a sobre, ocupa l’itinerari accessible de la façana.

Ho podeu veure a la fotografia recent (que òbviament ja hem denunciat).

Exigim que l’Ajuntament reforci els equips i les inspeccions als establiments de restauració, que apliqui amb rigor la normativa, imposant les sancions que la mateixa marca, i que, en especial, no renovi les llicències dels establiments amb una alta reiteració d’incompliments. No és acceptable que l’Ajuntament no compleixi les normes que ell mateix ha aprovat per a la ciutat.

Però la campanya continua. No podem defallir: si veus incompliments de l’Ordenança, envia una fotografia a l’adreça de correu fotodenuncia@favb.cat i tramitarem una denúncia administrativa comunicant aquesta situació, a més de publicar-ho a Instagram i a la web Participa de la Favb.

Des de la Favb seguirem inistint fins aconseguir una convivència d’acord amb les normes vigents.

Favb.cat