Tel.: (+34) 93 412 76 00

Trobada d’Ada Colau amb la Favb i els moviments veïnals de la ciutat

El proper dimarts, 2 de juny, a les 18.30h, tindrà lloc a la Casa del Mar de Barcelona (c/ Albareda, 1), una trobada oberta entre Ada Colau i els moviments veïnals de la ciutat. Des de la FAVB, tot felicitant Barcelona En Comú -així com la resta de formacions que han obtingut representació municipal a les eleccions del passat 24 de maig-, volem agrair molt sincerament el gest de la futura alcaldessa, que l’endemà mateix va manifestar el seu desig de celebrar aquest encontre.

Conscients del moment de canvi que estem vivint i de les urgències socials que tenallen els nostres barris, tothom entendrà que aquesta no pot ser una cita protocol·lària, una simple formalitat. Ben al contrari, des de la FAVB voldríem que la reunió segellés un compromís de diàleg permanent entre l’Ajuntament i la ciutadania i encetés un nou estil de govern, donant al veïnatge veu i protagonisme en la necessària transformació de Barcelona. En aquest sentit, la FAVB plantejarà la necessitat que el nou consistori tiri endavant una modificació agosarada del Reglament de Participació, seguint les recomanacions del Consell de Ciutat. Val a dir, que alhora que instaura un autèntic “govern obert”, abordi la reforma dels Consells de Districte fent possible la seva elecció directa, potenciï consultes i iniciatives legislatives, afavoreixi amplis processos participatius a tots els nivells.

Cal establir, en un mot, canals pels quals pugui fluir la intel·ligència col·lectiva i la capacitat d’alternativa que batega a peu de carrer. Sense elles, no serà possible un canvi progressista a la ciutat. Per això volem que la trobada no es limiti a les associacions veïnals, sinó que inclogui també altres plataformes i col·lectius presents als barris, des d’agrupaments reivindicatius fins a entitats solidàries, cooperatives o gent compromesa amb la gestió comunitària. I volem també que la trobada palesi la diversitat de sensibilitats i cultures polítiques que conviuen en aquests moviments i que, plegades, lluiten per una ciutat més justa i sostenible.

¡Tant de bo aquesta realitat inspirés els nostres representants polítics! Avui, constatem que hi ha una majoria de conselleres i consellers elegits en candidatures que, sovint amb propostes properes, es reclamen de les classes populars, parlen de conquerir llibertats i reivindiquen mesures de rescat social. Sens dubte, el moviment veïnal, des de la seva pluralitat i la seva independència pel que fa a qualsevol executiu municipal, reclamarà responsabilitat a uns i altres perquè facin possible una governança que faci arribar aquestes mesures als barris.

Tenim molt a dir. Tenim molt a escoltar de la futura alcaldessa i el seu equip. No pretenem -seria impossible- evocar en una tarda tots els temes, ni rebre totes les respostes. D’altres reunions de treball, específiques, seran necessàries un cop constituït el nou govern municipal. Endeguem una nova singladura en què, més que mai, davant els interessos egoistes de les elits privilegiades que ens han conduït a l’actual crisi, el moviment veïnal haurà de bregar i haurà de romandre fidel a la seva tradició de reivindicació i de proposta. Voldríem fer-ho amb un ajuntament valent davant dels poderosos i permeable a les aspiracions de la majoria social. Dimarts tenim una primera cita per parlar-ne.

Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
Barcelona, 28 de maig de 2015

Favb.cat