Tel.: (+34) 93 412 76 00

Zerøport demana l’aturada immediata de les noves ampliacions del port i l’aeroport de Barcelona

Moviments pel clima, entitats socials i organitzacions ecologistes han creat i presenten la nova Plataforma Zeroport per articular les seves lluites pel decreixement del port i de l’aeroport de Barcelona.

Tot i la crisi climàtica i ecològica actual i els milions de tones de GEH i altres contaminants que emeten el port i l’aeroport de Barcelona, AENA i Port de Barcelona estan acordant i projectant-ne noves ampliacions, que permetran incrementar-ne la capacitat i també les emissions. A més a més, a causa de les ingents quantitats de residus i partícules contaminants i la gran contaminació lumínica i sonora que generen, el port i l’aeroport afecten negativament a la salut i el benestar de les poblacions veïnes i n’alteren el comportament.

Aquestes infraestructures són, així mateix, peces angulars d’un model econòmic i turístic insostenible que atempta contra les necessitats vitals bàsiques i que implica un fort impacte social: encariment de l’habitatge, massificació de l’espai urbà i del transport públic, precarització laboral, desaparició del comerç local, greus problemes de mobilitat. Ambdues infraestructures han destruït el seu entorn immediat, arrasant la línia natural de costa i valuosos espais naturals, que són font de biodiversitat, aporten múltiples beneficis ambientals, socials i econòmics, i ajuden a atenuar els efectes del canvi climàtic.

Davant aquesta situació, moviments pel clima, entitats socials i organitzacions ecologistes uneixen les seves lluites en un front comú, la nova Plataforma Zeroport. Reclamen responsabilitat al Govern espanyol, a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments implicats, administracions que han declarat l’emergència climàtica; per fer un gir radical en les seves actuals polítiques expansionistes i insostenibles que venen impulsant aquests dos sectors, i és per això que exigeixen:

1. La retirada immediata i sense condicions dels plans d’ampliació de l’activitat i de les infraestructures del port i l’aeroport presents i futurs, així com de les noves infraestructures viàries previstes per absorbir aquests augments d’activitat.

2. La definició immediata de plans de reducció de línies de vols i rutes de transport marítim, prioritàriament vols en trajectes curts i creuers, per disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica, i així protegir la salut de la població afectada i assolir la reducció anual d’emissions de CO2 del 7,6% per complir amb els objectius climàtics l’any 2030.

3. L’eliminació de manera urgent dels privilegis fiscals i dels subsidis de l’activitat del port i l’aeroport (via IVA, taxació del fuel i dels viatges freqüents…) perquè incorpori els costos socioambientals que genera, i així poder reinvertir aquests ingressos en la millora de modes de mobilitat més sostenibles i en el foment de sectors econòmics més justos en els àmbits social, ambiental, laboral, climàtic, etc.

4. La declaració de Xarxa Natura 2000 a tot l’àmbit del Parc Agrari del Llobregat, ampliant-la a nous espais singulars d’alt valor ambiental com l’antiga llera del riu Llobregat i el seu àmbit marí, i, alhora, la reparació dels danys ambientals i socials causats per aquestes infraestructures.

L’única manera d’assolir els objectius ambientals fixats per a l’any 2030 passen pel decreixement, no per les enganyoses estratègies d’economia verda o desenvolupament sostenible, perpetuadores del sistema econòmic que ens han portat a la situació d’emergència ecològica i climàtica actual.

El creixement infinit és impossible en un planeta finit; el creixement del port i de l’aeroport són inviables en una Barcelona finita!

Organitzacions que formen la plataforma: Ciutat Vella no està en venda, Plataforma veïnal Som Paral·lel, La Barceloneta Diu Prou, Plataforma en Defensa de la Barceloneta, Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, Fem Front al Turisme a Sants, Ecologistes en Acció de Catalunya, Rebel·lió o Extinció – XR Barcelona, Assemblea de Barris Pel Decreixement Turistic (ABDT), Climacció
Assemblea de 15M de Sarrià – St. Gervasi, Prou Soroll, Teachers For Future Catalunya (T4Fcat), DEPANA, Lliga per a la Defensa pel Patrimoni Natural, Fridays for future barcelona, Moviment per la Justícia Climàtica, Solidaritat i Comunicació-SICOM, Families For Future BCN, Revo Prosperitat Sostenible, FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona)

Favb.cat