Tel.: (+34) 93 412 76 00

Els Jubilats de Macosa-Alstom lliuren 10.000 signatures contra l’amiant al Parlament

El dimecres 30 de maig de 2018 ens hem reunit amb el president del Parlament de Catalunya, l’honorable Sr. Roger Torrent, amb l’objectiu de fer-li entrega de més de 10.000 signatures demanant la retirada de l’amiant.

La nostra intenció era fer aquesta reunió amb el president de la Generalitat de Catalunya, però quan la vam demanar encara no s’havia fet el Ple d’Investidura del nou president. Per tant, agraïm la ràpida resposta del president del Parlament en aquests moments tan difícils i importants per al nostre país.

La recollida i entrega de les signatures és el resultat d’una campanya que hem iniciat per tal de donar a conèixer i sensibilitzar sobre el gran perill que representa l’enorme quantitat d’amiant instal·lat a Catalunya. Els Jubilats de Macosa-Alstom som els treballadors que al llarg de molts anys, durant les dècades de 1960 a 1990, vam treballar manipulant i respirant amiant a l’antiga fàbrica Macosa del Poblenou. I ara, un cop que hem arribat a la jubilació, són molts els companys que han mort o que estan malalts a causa de l’amiant. Aquesta situació ens ha portat a iniciar una campanya per l’eliminació d’un perill que és la causa diversos tipus de càncer.

La campanya es basa, entre d’altres, en quatre punts principals:

1.-Diagnosi. Recollida de dades de tots els edificis que tinguin amiant, començant pels equipaments públics (encara que prohibit des de fa anys, l’amiant hi està present en gran quantitat arreu de Catalunya).
2.- Iniciar una programació amb dotació econòmica per fer la retirada de l’amiant.
3.- Impulsar des de l’autoritat del Servei de Salut de la Generalitat la realització de revisions mèdiques (obligades per llei però que no es fan) de tots aquells treballadors i treballadores que han patit la contaminació ambiental de l’amiant.
4.- Recolzar des dels pressupostos la investigació de les malalties que provoca l’amiant: asbestosis (fibrosi pulmonar), càncer de pulmó, mesotelioma i càncer de laringe.

La recollida de signatures que ara hem presentat al president del Parlament també va ser entregada a l’alcaldessa de Barcelona, Sra. Ada Colau, fa un parell de mesos. Volem presentar a la Generalitat la mateixa proposta que ja vam fer a l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de realitzar un acte institucional conjunt com a cloenda de la campanya, amb la presència dels treballadors i jubilats de Macosa- Alstom, l’Ajuntament i la Generalitat.

En relació al resultat de la reunió al Parlament, volem dir:

– La resposta ha estat ràpida, una qüestió molt important per a nosaltres, ja que entenem que el problema del qual parlem és greu i necessita de respostes urgents.

– La reunió s’ha desenvolupat en un clima de diàleg i dedicant-ne tot el temps que calia, sense presses.

– El President del Parlament s’ha compromès a:

1.-Traslladar el contingut i les propostes de la reunió al president de la Generalitat, el molt honorable Sr. Quim Torra.
2.-Facilitar un acte públic institucional amb els treballadors jubilats de Macosa- Alstom, l’alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat com a cloenda de la campanya contra l’amiant, amb la finalitat de sensibilitzar tant les institucions com els ciutadans sobre aquesta problemàtica.
3.-Instar els consellers i conselleres de Salut i de Treball a fer el seguiment de les propostes de la campanya.
4.-Fer una reunió amb tots els grups del Parlament per expressar el que representa l’amiant com a perill per a les generacions presents i les futures, amb l’objectiu de fer una declaració institucional del conjunt del Parlament.

Per a nosaltres, Jubilats de Macosa- Alstom, la reunió ha tingut un to positiu, però a partir d’ara restarem a l’espera de veure com es desenvolupen el conjunt de les propostes.

Barcelona, 30 de maig de 2018


Favb.cat