Amb l’assistència, entre presencial i online, d’una vuitantena d’activistes, el passat 26 de juny es va presentar a la Favb el visor de cobertes d’amiant de Catalunya, una eina impulsada per la Generalitat i desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que ha d’ajudar a avançar cap a l’objectiu de realitzar en cens fiable del fibrociment existent al país.
El visor permet introduir fàcilment qualsevol adreça postal i situar-la al mapa de l’amiant elaborat pels tècnics de l’ICGC, que mostra el fibrociment detectat en superfícies superiors a 35 m2.
Un mapa en construcció que, malgrat donar informació parcial -per exemple, no surt la uralita oculta en baixants o canonades-, identifica de manera efectiva la primera capa d’amiant existent a tot el territori català. La xifra detectada fins ara -120.000 cobertes- ajuda a conscienciar sobre el volum d’un problema de salut pública de primer ordre.
Aquest mapatge s’ha realitzat a petició de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, de la qual formen part Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant i la Favb, organitzadores de l’acte, que va comptar amb la presència de Francesc Bonnín, tècnic de la Generalitat especialitzat en amiant, i Jordi Corbera, enginyer de l’ICGC, que van explicar el funcionament del visor i la metodologia utilitzada.
Joan Maria Soler, de la comissió contra l’amiant de la Favb i Miguel Moreno, de Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant van celebrar els avenços que permetran l’elaboració del cens de l’amiant, però van recordar que sense l’aprovació definitiva de la Llei per a l’erradicació de l’Amiant, pendent de tramitació al Parlament, no s’assumirà l’objectiu principal: la seva retirada efectiva i urgent.
També van recordar que els avenços aconseguits són el fruit d’un llarg camí que va començar amb les morts a les fàbriques com Macosa. A la fila zero, assentien els representants de l’Associació Veïnal de Badia del Vallés, el municipi amb més concentració d’amiant de Catalunya -possiblement d’Europa-, que van lamentar l’impàs administratiu en què es troba la seva situació.