Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb ‘ocupa’ el Saló de Cent per celebrar 50 anys de lluita veïnal

El moviment veïnal va ocupar ahir a la tarda el Saló de Cent de l’Ajuntament per commemorar els 50 anys de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, la Favb. Veïns i veïnes de tota la ciutat es van reunir en aquesta sala emblemàtica del poder municipal per recordar les lluites històriques que han servit per millorar la qualitat de vida als barris. També per fer sentir la seva veu al Consistori: les associacions van confeccionar una cinquantena de pancartes amb reivindicacions actuals que, al final de l’acte, van ser dipositades als seients dels regidors.

Un altre moment carregat de simbolisme va ser la lectura del Decàleg del moviment veïnal de Barcelona, debatut i aprovat en la 50a assemblea de la Federació, celebrada a l’abril. Membres d’una desena d’entitats veïnals es van encarregar de llegir el text, punt per punt. Carles Prieto, expresident de la Favb, va llegir la introducció, mentre que l’addenda va anar a càrrec de la historiadora i geògrafa Mercè Tatjer. Després de sentir-se el crit de “Visca la Favb!”, els activistes van llençar a l’aire centenars d’octavetes que contenien els diferents punts del decàleg.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va donar la benvinguda al moviment veïnal tot remarcant que aquesta institució “només té sentit si escolta els desitjos i les queixes dels veïns i les veïnes”. Per la seva banda, la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, va agrair el suport de les entitats veïnals en la celebració dels 50 anys de la Federació, i va animar els ciutadans i ciutadanes que encara no formen part de cap entitat a què s’associïn: “En poc temps, us fareu més savis, més lliures i més feliços”, va assegurar, emocionada.

L’acte va incloure la representació d’un fragment de l’obra de teatre de la companyia La Voz Ahogada En Bangkok también hay ratas, que ret homenatge a les activistes veïnals de la Barcelona dels anys setanta, i l’actuació de la Coral Smiling del Raval, formada per nens i nenes d’aquest barri i que va interpretar Qualsevol nit pot sortir el sol i Boig per tu.

El programa d’activitats per commemorar els 50 anys de la Favb tindrà continuïtat a partir del mes de setembre, amb xerrades amb referents històrics del moviment veïnal, itineraris reivindicatius pels barris i una exposició dedicada a l’arxiu de la Favb, que s’instal·larà a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Ca l’Ardiaca) a l’octubre.


img_1588
Foto de família de l'acte Ocupem el Saló de Cent, amb pancartes reivindicatives.

Favb.cat