Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Favb recolza la creació del Sindicat de Llogaters

La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (Favb) recolza la creació del Sindicat de Llogaters que es presentarà oficialment aquest divendres 12 de maig al Casinet d’Hostafrancs. La Favb, juntament amb altes entitats veïnals i col·lectius socials, ha impulsat la iniciativa des del primer moment per respondre als greus problemes d’habitatge de Barcelona.

Nota de premsa del Sindicat de Llogaters i Llogateres

Es presenta a Barcelona el Sindicat de Llogaters i Llogateres

Els portaveus del Sindicat han argumentat la necessitat de l’organització col·lectiva davant una bombolla del lloguer “que està causant patiment social”. Amb els preus del lloguer a l’alça, els contractes s’acaben i s’expulsa els i les llogateres dels seus habitatges i barris. Un terç de la població barcelonina viu de lloguer i cal la seva unió per defensar lloguers justos, estables i assequibles. El Sindicat es crea per “lluitar pel dret a l’habitatge i acabar amb l’abús immobiliari que precaritza les vides dels i les llogateres”. Es vol “ combatre l’estigmatització del lloguer per convertir-lo en una opció tant digna com la compra”. El Sindicat es mobilitzarà per sumar-se als moviments i que ja defensen el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat.

El Sindicat de Llogaters interpreta la situació del lloguer a Barcelona i l’àrea metropolitana com “una injustícia flagrant” . En varis sentits:

a) Injustícia pel que fa als preus excessius: El lloguer s’emporta una gran part gran dels ingressos de les llars, i la pressió va en augment, provocant l’expulsió dels llogaters, amb
desnonaments i també amb desplaçaments invisibles.
b) Injustícia pel que fa a la inestabilitat de la relació de lloguer, amb contractes de tres anys des de la reforma de la LAU el 2013.
c) Injustícia degut a les males condicions d’habitabilitat de molts habitatges i als casos de violència immobiliària, on “amb el deteriorament es pretén l’expulsió i substitució dels llogaters”.
Tot plegat és caracteritzat pel Sindicat com “ un greu problema de precarietat residencial causat per l’abús immobiliari i la vulneració del dret a l’habitatge” .

El Sindicat ha assenyalat les administracions com a coresponsables de la injustícia. Per aquest motiu els hi reclama:

– Mesures efectives de control de preus , que evitin els abusos del mercat.
– Contractes de llarga durada , amb l’exigència de la derogació immediata de la Ley de Arrendamientos Urbanos i la seva substitució per “un marc més just, que garanteixi el dret
a l’habitatge, amb rendes assequibles i estabilitat contractual en habitatges dignes” .
– Creació d’un sistema públic d’habitatge de lloguer que garanteixi el dret efectiu a tota la ciutadania. “Els habitatges buits en mans de grans propietaris han d’esdevenir llars”.

També els hi ha recordat el seu deure d’atendre les situacions d’exclusió residencial: aturant els desnonaments, i reallotjant en condicions dignes. Han demanat que “els usos
residencials dels habitatges es posin sempre per davant dels usos financers i turístics” .

Des del Sindicat s’oferirà assessorament jurídic i tècnic, individual i col·lectiu, i s’impulsarà la mobilització política, encaminada a fer pressió sobre l’administració pública i a denunciar l’abús immobiliari practicat per interessos privats. La mobilització tindrà lloc als barris alhora que es promouran aliances arreu de l’Estat per “ derogar l’actual LAU i
substituir-la per un marc legal on el dret a l’habitatge ocupi un espai central”. Els portaveus del Sindicat han afegit que “utilitzaran tots els mitjans al seu abast per combatre
la precarietat del lloguer i l’abús immobiliari que vulneren el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat”.

Pel Sindicat, “el lloguer ha de ser una opció digna”. Per això criden a emprendre col·lectivament el camí cap a uns lloguers justos, estables i assequibles a partir del proper dia 12 de maig, data de presentació pública del Sindicat de Llogaters i Llogateres ( 18.30h, Casinet d’Hostafrancs).


Favb.cat